Λαμία: το «κέντρο» της ιστορίας .... Γράφει η Αποστόλου Μαρία

lifespeed.gr


Δήμος Λαμιέων

 

 

Η Λαμία είναι η πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας και η έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 75.315 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, όπως αναφέρει η ελληνική στατιστική υπηρεσία (ΕΛ.ΣΤΑΤ). Γεωγραφικά, η Λαμία τοποθετείται στο κέντρο της Ελλάδας και συνορεύει με τους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας. Επιπλέον, απέχει από την Αθήνα 2.5 ώρες και είναι πέρασμα προς τη Θεσσαλία και τη  Βόρεια Ελλάδα. Η πόλη της Λαμίας, λόγω της γεωγραφικής της κυρίως θέσης, έχει διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε διάφορα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας τα οποία συνέβησαν από την αρχαιότητα έως και τον 20ο αιώνα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες γεωγράφων της Αρχαίας Ελλάδας η Λαμία ήταν μια πόλη των Μαλιέων (ενός ελληνικού φύλου της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής). Το όνομά της κατά μια παράδοση το οφείλει στον Λάμιο, τον γιο του Ηρακλή ή κατά μια άλλη παράδοση στη Λαμία, την κόρη του Ποσειδώνα και βασίλισσα των Τραχινίων. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ορισμένοι μελετητές θεωρούν πως η Λαμία είναι αναγραμματισμός της λέξης Μαλία, της περιοχής δηλαδή των Μαλιέων.

Η Λαμία και οι ευρύτερες περιοχές του νομού Φθιώτιδας αποτέλεσαν σημεία ενδιαφέροντος κατά τους Περσικούς πολέμους. Συγκεκριμένα, στις Θερμοπύλες διεξήχθη η μάχη των Θερμοπυλών, εκεί όπου ο Σπαρτιάτης Λεωνίδας δολοφονήθηκε από τους Πέρσες υπερασπιζόμενος την πατρίδα. Στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Λεωνίδας έχει στηθεί μνημείο στο οποίο αναγράφεται το εξής επίγραμμα: «Ὦ ξεῖν’ ἀγγέλειν Λακεδαιμονίοις ὃτι τῆδε κείμεθα τοῖς κοῖνον ῥήμασι πειθόμενοις»

Επόμενος σταθμός στην ιστορία της Λαμίας είναι οι ελληνιστικοί χρόνοι και ειδικότερα λίγο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όταν έφτασε στην Αθήνα η πληροφορία πως ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε, οι Αθηναίοι αποφάνθηκαν πως πρέπει όλες οι πόλεις της Ελλάδας να πολεμήσουν έτσι ώστε να αποτάξουν τον Μακεδονικό ζυγό από πάνω τους. Αρχηγός της αντί-μακεδονικής εκστρατείας επιλέχθηκε ο Λεωσθένης. Ο Λεωσθένης συσπείρωσε γύρω του πολλούς έλληνες μεταξύ των οποίων τους Λοκρούς, του Δόλοπες, τους Αχαιούς, τους Μεσσήνιους κλπ και ηγούταν του αντί-μακεδονικού αγώνα. Αντίπαλος του ήταν ο Αντίπατρος ο οποίος είχε συσπειρώσει κι αυτός τριγύρω του διάφορα ελληνικά φύλα.  Μετά από μια σειρά επιτυχημένων μαχών ο Λεωσθένης εξανάγκασε τον Αντίπατρο σε πολιορκία εντός των τειχών της Λαμίας. Ωστόσο, την ώρα της πολιορκίας ο Λεωσθένης τραυματίστηκε και μετέπειτα πέθανε. Η πολιορκία εντός της πόλης της Λαμίας έμεινε γνωστή και ως Λαμιακός πόλεμος. Μετά την είδηση του θανάτου του Λεωσθένη στην πολιορκία της Λαμίας, ο ρήτορας ο Υπερείδης ανέλαβε να εκφωνήσει τον επιτάφιο λόγο υπέρ των πεσόντων του Λαμιακού πολέμου.

Στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Λαμία (Ζητούνι τότε η ονομασία της) αποτελεί κομβικό σταθμό της αναχαίτισης των Βουλγάρων-εχθρικού προς την τότε Βυζαντινή αυτοκρατορία έθνους. Στις όχθες του ποταμού Σπερχειού, ο στρατηγός Νικηφόρος Ουρανός το έτος 995 έπιασε στον ύπνο τους Βούλγαρους στρατιώτες και προχώρησε στην σφαγή τους. Χάρη σε αυτήν την μάχη στο Σπερχειό, απαλλάχθηκαν από την Βουλγαρική απειλή η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Αλαμάνα σε μια κοντινή περιοχή της Λαμίας το 1821 νικήθηκε πολεμώντας παλικαρίσια ο Αθανάσιος Διάκος, στην περίφημη μάχη της Αλαμάνας. Ο κενός τάφος του βρίσκεται εντός της πόλης της Λαμίας, ενώ στο σημείο της μάχης έχει αναγερθεί μνημείο ως ενθύμιο της μάχης.

Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Λαμία καθόρισε σημαντικά την πορεία των ιστορικών γεγονότων. Στις 25 Νοεμβρίου του έτους 1942 ανατινάσσεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου από άγγλους οι οποίοι έκαναν σαμποτάζ στους Γερμανούς. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου συνιστά ένα ιστορικό γεγονός υψίστης σημασίας, καθώς απετράπη η περαιτέρω εξάπλωση του γερμανικού ζυγού στην Αφρική.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1944 την ημέρα κατά την οποία γιορτάζει ο πολιούχος άγιος της πόλης, Ο άγιος Λουκάς, η πόλη απελευθερώνεται από τους Γερμανούς και πλέον είναι μια ελεύθερη πόλη.

Η ιστορία της πόλης της Λαμίας αλλά και των ευρύτερων περιοχών του νομού Φθιώτιδος είναι μακραίωνη. Στην περιοχή της Φθιώτιδας διαδραματίστηκαν γεγονότα τα οποία ήταν καθοριστικά για την ιστορία της Ελλάδος γενικότερα (αναχαίτιση της εκστρατείας των Περσών εναντίον της Ελλάδος, αναχαίτιση του τουρκικού ζυγού, παρεμπόδιση της εδραίωσης της γερμανικής κυριαρχίας, απόκρουση του Βουλγαρικού στρατού κλπ).

Στις ημέρες μας, οι αρχές της πόλης προσπαθούν να διαφυλάττουν την ιστορική μνήμη μέσα από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πιο χαρακτηριστική εκδήλωση είναι τα Θερμοπύλεια, τα οποία διοργανώνονται κάθε Σεπτέμβρη και περιλαμβάνουν ομιλίες, συναυλίες και περιπάτους σε ανάμνηση της μάχης των Θερμοπυλών. Ακόμη, στο κάστρο της πόλης εδράζεται το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, στο οποίο φυλάσσονται ευρήματα από διάφορες περιόδους της αρχαιότητας (μυκηναϊκή, γεωμετρική, κλασική εποχή κλπ).

 Αποστόλου Μαρία

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 11:47

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online