5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 2020

Καίτη Λεκάκου

Καίτη Λεκάκου

 

 

 

Αγαπητοί μας φίλοι

Σας παραθέτουμε το βίντεο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» και λίγα λόγια για την φετινή διοργάνωση.

Καλό Φθινόπωρο!

Μια μεγάλη γιορτή κινηματογράφου και πολιτισμού ολοκληρώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο ακριτικό Καστελλόριζο. Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (23-30/8/2020) έκανε για ακόμη μία φορά το Καστελλόριζο σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία και τον πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ έχει εδραιωθεί πλέον ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, καθώς κατατέθηκαν προς κρίση – παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού – περισσότερες από 300 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή επέλεξε 24 ντοκιμαντέρ (18 μεγάλου - μεσαίου και έξι μικρού μήκους) από 18 διαφορετικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστραλία, το Ισραήλ κ.α. Τη δύσκολη διαδικασία απονομής των βραβείων αναλαμβάνουν διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, με προεδρεύουσα της κριτικής επιτροπής την παραγωγό και σκηνοθέτη Μπάρμπαρα Βακερνάγκελ-Τζέικομπς. Την σύσταση της επιτροπής ολοκλήρωσαν ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης , η Μάρτζι ντε Κόνινγκ, o Άρης Φατούρος και ο Στέλιος Κυμιωνής. Φέτος για την αξιέπαινη συμβολή του στην προώθηση της νέας γενιάς Ελλήνων δημιουργών βραβεύτηκε ως Τιμώμενο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ για τη συνεισφορά του και το αποτύπωμά του στην ενημέρωση, το Φεστιβάλ βράβευσε ως Τιμώμενο Μέσο Ενημέρωσης τον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα, το MEGA.

Στην τελετή έναρξης οι επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον “πατριάρχη του Ρεμπέτικου”, τον Μάρκο Βαμβακάρη, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μάρκος», σε σκηνοθεσία Νίκου Σκαρέντζου που συμμετείχε στο 22Ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της Σοφίας Παπάζογλου. Μεγάλη έκπληξη περίμενε τους θεατές και στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, καθώς προβλήθηκε σε πρώτη παγκόσμια προβολή το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Saving North» του Μίτσελ Τζόνσον. Η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της ορχήστρας του.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έλαβαν χώρα δύο Πάνελ Συζήτησης, ένα διεθνές με θέμα το Whistleblowing και ένα επαγγελματικό για την δημιουργία ταινιών με αντίκτυπο στην κοινωνία. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν δύο ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις για επαγγελματίες (Pitching Forum) για όλα τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι και την ολοκλήρωση της παραγωγής. Σε όλες τις συζητήσεις θα συμμετάσχει η αρχισυντάκτρια του Storyville,BBC και πρέσβειρα του Φεστιβάλ, Mandy Chang.

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα του «Πανοράματος» και των Ειδικών προβολών του Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν εκτός διαγωνισμού 14 ντοκιμαντέρ που ανέδειξαν στη συνέχεια, το χθες, το σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου κινηματογραφικού γίγνεσθαι. Ανάμεσά τους και το υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, “Honeyland” των Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέβσκα.

Στην Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε η βράβευση των διαγωνιζόμενων ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, το βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ κέρδισε το "Once more unto the breach" σε σκηνοθεσία Federico Ferrone και Michele Manzolini (Ιταλία 2019).

Το "Then comes the evening" κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Maja Novakovic (Σερβία 2019).

Το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (με την ευγενική μέριμνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ "Ο Σπύρος και ο Γύρος του Θανάτου" σε σκηνοθεσία των Δημήτρη & Λίνο Καφίδα (Βέλγιο 2020).

Το ειδικό βραβείο "Οδυσσέας" (με την ευγενική μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού) απέσπασε το ντοκιμαντέρ "Υ1 - Στη σιωπή του Βυθού" σε σκηνοθεσία Φίλιππου Βαρδάκα (Ελλάδα 2019). Το βραβείο απένειμε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην Τελετή Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Στην ομιλία του ο κύριος Χρυσουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο Οδυσσέας" είναι ένα βραβείο-σύμβολο του πολιτισμού μας που, από απόψε, θα μπορεί να ταξιδεύει όπου υπάρχει και αναπνέει η Ομογένεια μας. Είναι το πρώτο που απονέμεται ειδικά σε απόδημο δημιουργό και το πρώτο που δίνει το έναυσμα για ακόμα περισσότερες δημιουργίες που παράγουν πολιτισμό, για διαρκώς πιο ενδιαφέρουσες ιστορικές προσεγγίσεις και αναλύσεις μέσα από τη ματιά των ομογενών μας".

Το ειδικό βραβείο Μεσογειακής Φιλίας (με την ευγενική μέριμνα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας - ΕΚΟΜΕ) απέσπασε το ντοκιμαντέρ "Σιγή Ιχθύος" σε σκηνοθεσία Ανδρέα Λουκάκου & Θοδωρή Χονδρόγιαννου (Ελλάδα 2020).

Την απονομή έκανε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναστασία Γκίκα, η οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της προς τον θεσμό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου.

Το βραβείο Καλύτερου Κοινωνικο-πολιτικού Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο "In my Blood it Runs" σε σκηνοθεσία Maya Newell (Αυστραλία 2019). Τη βράβευση έκανε ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Αθανάσιος Σπύρου, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του δήλωσε την περαιτέρω στήριξη της πρεσβείας στη δραστήρια κοινότητα των Καστελλοριζιών της Αυστραλίας καθώς και στο νησί του Καστελλορίζου.

Εύφημος μνεία απονεμήθηκε στα ακόλουθα ντοκιμαντέρ:

- The Kiosk σε σκηνοθεσία Alexandra Pianelli (Γαλλία 2020).

- The Abode. Who are we? σε σκηνοθεσία Eleonora Tukhareli (Ρωσία 2019).

- Ο Γιώργος του Κέδρου σε σκηνοθεσία των Γιάννη Κολόζη & Γιώργου Κολόζη (Ελλάδα 2020).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης η έκθεση φωτογραφίας του Χρίστου Σιμάτου «Καστελλόριζο, εκεί που σταματάει ο χρόνος», ενώ οι επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιδιαίτερη έκθεση γλυπτικής του «αγίου» του νησιού Αλέξανδρου Ζυγούρη. Τη μουσική επένδυση των διαλειμμάτων ανέλαβε το ντουέτο World Music Ensemble με τον Δημήτρη Χατζιπλή και τον Βασίλη Καράμαλη.

Ενδιαφέρουσα ήταν η διοργάνωση και για τους μικρούς Καστελλοριζιούς καθώς σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, είχαν την ευκαιρία να μεταποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά και να κατασκευάσουν φιγούρες Καραγκιόζη. Ο Θίασος Σκιών του Αλέξανδρου Μελισσηνού τους χάρισε άφθονο γέλιο και ο πολυβραβευμένος εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Ρομπέρτο Κάλιτς αναζήτησε ανάμεσά τους τον επόμενο πρωταθλητή καταδύσεων.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και η παρακολούθηση όλων των εικαστικών δρωμένων του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» είναι δωρεάν.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), μαζί με την Ecrans des Mondes (Παρίσι) και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Καστελλορίζου (Σίδνεϋ), τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μεγίστης, των Πρεσβειών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ και έχει την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)
Μπουμπουλίνας 1
Αττική, 153 51
T: (+30) 210.6669140
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 06:39

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online