Ποιος είναι ο σκοπός και το νόημα της ζωής; Γράφει η Μαρία Παπουτσή M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος

lifespeed.gr


Μαρία Παπουτσή M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

 

Ο καθένας από εμάς αντλεί νόημα με διαφορετικούς τρόπους που συνεπάγονται την ωφέλεια των άλλων και του εαυτού μας. Μπορείτε να το σκεφτείτε ως έναν τρόπο να νιώσετε ότι είστε απαραίτητος, να νιώσετε καλά για τον εαυτό σας ή ως έναν τρόπο που σας παρακινεί να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί.

Από βιολογική άποψη, η εύρεση νοήματος και σκοπού είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων κυττάρων και στη δημιουργία νέων νευρικών οδών στον εγκέφαλο.

Μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να ανακουφίσει τον πόνο, να μειώσει το άγχος και να σας παρακινήσει να ακολουθήσετε κι άλλα βήματα για τη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας.

Τι μας δίνει νόημα και σκοπό;

  • Οτιδήποτε δίνει νόημα στον εαυτό σας και στους άλλους. Λάβετε μέρος σε δραστηριότητες που προκαλούν τη δημιουργικότητά σας και σας κάνουν να νιώθετε παραγωγικοί. Ορισμένες ιδέες είναι η κηπουρική, η ζωγραφική, η γραφή, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, οι κατασκευές, κτλ.

  • Σχέσεις. Αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο σε άτομα που σας ενδιαφέρουν, μπορεί να ευνοήσει τόσο την υγεία σας όσο και τη δική τους.

  • Φροντίδα για ένα κατοικίδιο. Ναι, τα κατοικίδια είναι ευθύνη, αλλά η φροντίδα για κάποιον σας κάνει να νιώθετε ότι είστε απαραίτητος και ότι σας αγαπούν.  Δεν υπάρχει αγάπη τόσο άνευ όρων όσο η αγάπη που μπορεί να σας δώσει ένα κατοικίδιο. Τα ζώα μπορούν επίσης να σας βγάλουν έξω από το σπίτι για άσκηση και να σας εκθέσουν σε νέους ανθρώπους και μέρη.

     

  • Εθελοντισμός. Ακριβώς όπως είμαστε προγραμματισμένοι για να είμαστε κοινωνικοί, είμαστε επίσης προγραμματισμένοι να παρέχουμε βοήθεια σε άλλους. Το νόημα και ο σκοπός που προκύπτει από τη βοήθεια άλλων μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή σας και να σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Δεν υπάρχει όριο στις ατομικές και ομαδικές ευκαιρίες εθελοντών που μπορείτε να εξερευνήσετε. Σχολεία, εκκλησίες, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και φιλανθρωπικές οργανώσεις κάθε είδους εξαρτώνται από εθελοντές για την επιβίωσή τους.

    • Φροντίδα. Η φροντίδα ενός γονέα, ενός άρρωστου συζύγου ή ενός παιδιού με σωματική ή ψυχική ασθένεια είναι μια πράξη καλοσύνης, αγάπης και πίστης που μπορεί να νοηματοδοτήσει τη ζωή σας.

    Μαρία Παπουτσή M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online