9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης, για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα

lifespeed.gr


Βάντα Βλασταρά

 

 

 

 

 

Στις 5 - 7 Απριλίου 2019, θα διεξαχθεί φέτος το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης, για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, στην πόλη των Ιωαννίνων (Ξενοδοχείο Grand Serai). Στόχος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, πρόεδρος της οποίας είναι ο Παθολόγος – Διαβητολόγος Σταύρος Παππάς, είναι η ανάδειξη της ανάγκης μείωσης των επιπτώσεων των μεταβολικών νοσημάτων στην υγεία του πληθυσμού.

Δυστυχώς, στις ημέρες μας καταγράφεται αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα από νοσήματα του μεταβολισμού (Παχυσαρκία, Μεταβολικό Σύνδρομο, Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπέρταση, Δυσλιπιδαιμία) και τις επιπλοκές τους – κύρια από καρδιαγγειακά νοσήματα -, ένα γεγονός που επιβάλλει την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπισή τους.

«Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα (Εμβολιασμοί – γρίπη –Προβληματισμοί - Λύσεις) καθώς και οι νέες εξελίξεις που αφορούν την πρόληψη και στη θεραπευτική αντιμετώπιση με εξατομίκευση στην κλινική πράξη των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες.

Στις καινοτομίες του φετινού συνεδρίου περιλαμβάνονται δύο Σημαντικά κλινικά φροντιστήρια για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και η παροχή χρήσιμου εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή.

1) Εκπαιδευτικό σεμινάριο για φοιτητές και νέους Γιατρούς .

2) Eφαρμοσμένο Κλινικό Φροντιστήριο των μεταβολικών νοσημάτων .

Κάθε χρόνο δίνουμε βήμα για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου των συναδέλφων και θεσπίζουμε επίσης, την βράβευση των τριών καλύτερων εργασιών - θα δοθούν 3 έπαινοι συνοδεία χρηματικού επάθλου. Η βράβευση της πρώτης εργασίας γίνεται στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Βασίλειου Καραμάνου, αναφέρει ο κ. Παππάς.

Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 και ώρα 22:00, στο ξενοδοχείο Grand Serai.

Να σημειωθεί ότι η εγγραφή στο Συνέδριο είναι δωρεάν για τους λειτουργούς υγείας των νομών της Ηπείρου. Το πιστοποιητικό συμμετοχής μοριοδοτείται με 19 CME/CPD credits συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

«Εκρηκτική» αύξηση του διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες και παιδιά

«Ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη στην Ευρώπη μέχρι το 2025 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 30-40%, ενώ στις υπανάπτυκτες χώρες η αύξηση μπορεί να αγγίξει το 100%. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι πάσχοντες στη χώρα μας είναι περίπου 1.00.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα, Παθολόγος –Διαβητολόγος  Σταύρος Ι Παππάς.

Ο διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2), που κάποτε ήταν νόσος των ενηλίκων αφού αφορούσε άτομα άνω των 40 ετών, σήμερα πλέον προσβάλλει και νεαρά άτομα, ακόμα και παιδιά.

«Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των περιστατικών με ΣΔτ2 στα παιδιά θα ξεπεράσει το 50% παγκοσμίως, την επόμενη 15ετία. Τα επόμενα 10-20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι το 40% των νέων περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά θα είναι τύπου 2», προειδοποιεί ο κ. Σ. Παππάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιλιγγιώδης αύξηση του ΣΔτ2 οφείλεται σε υψηλό ποσοστό στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως καταναλώνει τροφές πλούσιες σε λίπη, και υδατάνθρακες και χαμηλές σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, όλο και περισσότερες οικογένειες τρέφονται καθημερινά με προμαγειρεμένα φαγητά.

Επιδημία καρδιαγγειακών νοσημάτων

Παράλληλα, διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο λαμβάνουν και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει ενδελεχής ανάλυση κλινικών περιστατικών με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Με τον όρο «παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου» εννοούμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνονται σε «μη τροποποιήσιμα» (π.χ. φύλο, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου) και «τροποποιήσιμα» (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία, διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα κ.λπ.), τα οποία συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την καρδιαγγειακή νόσο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και όλες οι νεότερες πληροφορίες για την διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 στην καθημερινή κλινική πράξη. Η υπέρταση παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως, αφού ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025, συγκριτικά με το 2000 που οι ενήλικες ασθενείς με υπέρταση ήταν 972 εκατομμύρια. Εξάλλου, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν ευρήματα μελέτης στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι το 30% των υπερτασικών ατόμων αγνοεί ότι πάσχει από τη νόσο, το 59% βρίσκεται υπό αγωγή και μόνο το 34% ελέγχει την αρτηριακή πίεση του.

Από το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά σε όλες τις τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν στη διαχείριση και αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης, η αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. Δεδομένου δε ότι η αθηροσκλήρωση είναι πολυπαραγοντική νόσος, επιβάλλεται η αναγνώριση όλων των παραγόντων κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία, διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου κ.λπ.) και η εξατομικευμένη αντιμετώπισή τους. Κύρια πηγή λίπους της αθηρωματικής πλάκας είναι η LDL χοληστερίνη ή η «κακή» χοληστερόλη. Αντίθετα, μοναδικό φυσιολογικό μηχανισμό προστασίας αποτελεί η HDL χοληστερίνη ή «καλή» χοληστερίνη. Ωστόσο, στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που είναι παχύσαρκα καθώς και σε άτομα που έχουν μεταβολικό σύνδρομο παρατηρείται συχνά μειωμένη HDL χοληστερίνη και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (150-500 mg/dl), παράγοντες που συνεργατικά συντελούν στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ιδιαιτερότητα φέτος δίνουμε στα νεότερα δεδομένα που αφορούν την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και των συννοσηροτήτων (Μη αλκοολιλκή Λιπώδης διήθηση του ήπατος, Διαβήτης και πνεύμονας )

Τέλος,  κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα έχουν τα σύγχρονα δεδομένα σχετικά με την θέση των νέων αντιδιαβητικών φαρμάκων και νέων ινσουλινών, που έχουν αλλάξει την θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του.

Καλούμε μέσω υμών τους εκλεκτούς συναδέλφους από τα Ιωάννινα - και όχι μόνο – άλλωστε στο συνέδριο παρακολουθούν Γιατροί από ολη την Ελλάδα -  να έρθουν στο Συνέδριο για ένα παραγωγικό εκπαιδευτικά συνέδριο .

Με εκτίμηση,

Σταύρος Ι. Παππάς

Πρόεδρος Συνεδρίου

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 16:53

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online