Ελισσάβετ Γιαννοπούλου: «Making things better».

Αριστέα Κοντόζογλου

Επιμέλεια φωτογραφίας: Σοφία Στοΐδου Επιμέλεια φωτογραφίας: Σοφία Στοΐδου

Δημοσιογράφος

 

 

 

Μία τρυφερή και ανθρώπινη ανάρτηση της παιδοψυχολόγου κυρίας Ελισσάβετ  Γιαννοπούλου στα social media…στάθηκε η αφορμή να επικοινωνήσουμε μαζί της όπου διαπιστώσαμε την προσφορά,την αγάπη της και την πολυετή πείρα της στους λιλιπούτειους πρωταγωνιστές της ζωής!Συζητώντας μαζί  της γεννήθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα στα οποία πρόθυμα απάντησε και την ευχαριστούμε από καρδιάς! 

 

 

Α.Κ: Τί ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε κατεξοχήν με τα παιδιά ;

Ε.Γ:  Πριν 15 χρόνια είχα την ευλογία να γίνω δεκτή ως Επιστημονική Συνεργάτης στην ΄Γ Παιδιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. στη Μονάδα Αναπτυξιακών Δυσκολιών, την οποία διεύθυνε ο Καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής Παναγιώτης Καρδαράς. Εκεί τον άκουγα πολύ συχνά να λέει στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς ότι ο ίδιος είναι πάντα με το μέρος των παιδιών και ότι είναι ο υπερασπιστής τους. Τότε αποφάσισα ότι και εγώ αυτό θέλω να κάνω. Να είμαι με το μέρος των παιδιών!

 

 

Α.Κ: Τί να «βάλει» ένα παιδί στη σχολική του τσάντα εκτός απ’ τα βιβλία του; 

 

Ε.Γ:  Να βάλει την αγάπη των γονιών του, τις χαρούμενες σκέψεις που το κάνουν να χαμογελάει, την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, το δώρο της γνώσης.

 

Α.Κ:  Ποια η γνώμη σας για την εφαρμογή μάσκας στα σχολεία και ειδικά στα παιδάκια προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας ; 

Ε.Γ:  Η χρήση της μάσκας σε ένα τόσο μεγάλο εύρος παιδιών είναι κάτι καινούργιο και δεν έχουμε ακόμη επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα που να τεκμηριώνουν αν και πόσο αυτή επηρεάζει τη συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών. Από την κλινική μου εμπειρία ως τώρα διαπιστώνω ότι τα πολύ μικρά παιδιά λειτουργούν μιμητικά και φορούν τη μάσκα επειδή τη φοράμε και εμείς οι γονείς. Κάποιες φορές γίνονται μασκοφόροι, κάποιες φορές τη χρησιμοποιούν ως μαντιλάκι. Χρειάζονται ακόμη χρόνο και τη δική μας υπομονή για να μπορέσουν να προσαρμοστούν.

 

Α.Κ:  Μεταβατική και καθοριστική η πρώτη δημοτικού και η πρώτη γυμνασίου για ένα παιδί . Μιλήστε μας γι’ αυτό ...

 

Ε.Γ:  Πηγαίνοντας από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό τα μικρά μας έχουν να προσαρμοστούν σε πολλά καινούργια δεδομένα. Αρχικά ο χώρος είναι πιο μεγάλος, οι τάξεις πολλές, συναντιούνται με παιδιά που είναι ως και έξι χρόνια μεγαλύτερα και σαφώς ψηλότερα. Οι απαιτήσεις μέσα στη σχολική τάξη είναι διαφορετικές σε επίπεδο συγκέντρωσης, προσοχής και αυτορρύθμισης. Επιπλέον υπάρχουν απαιτήσεις γνωστικές. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη μετάβαση αυτή ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το σχολείο και τα «γράμματα».

Στο Γυμνάσιο τα παιδιά έχουν να διαχειριστούν την τρίτη και τελευταία μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους,την εφηβεία.  Το σώμα τους αλλάζει και τα συναισθήματα τους εναλλάσσονται ραγδαία. Ταυτόχρονα καλούνται να ανταποκριθούν στις απατήσεις του «μεγάλου» σχολείου, να διαβάζουν περισσότερο, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη αλλά και να νιώθουν αποδεκτοί από τις παρέες που ίσως είναι το πιο σημαντικό για τους εφήβους μας. Σε αυτή τη δύσκολη αλλά και συναρπαστική διαδρομή μας χρειάζονται δίπλα τους διακριτικά αλλά ουσιαστικά.

 

Α.Κ: Ποια παιδιά εξελίσσονται σε επιτυχημένους ενήλικες ;

Ε.Γ:  Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που μελέτησαν διαχρονικά την εξέλιξη των παιδιών ως ενήλικες και μετρήθηκαν παράμετροι όπως οικονομικό εισόδημα, δημιουργία  ουσιαστικών σχέσεων και ικανοποίηση από τη ζωή δύο είναι τα «συστατικά» της επιτυχίας. Ο αυτοέλεγχος και η αυτοπεποίθηση. Αποτελούν δεξιότητες-εφόδια που οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τα καλλιεργήσουν.

 

Α.Κ:  Με τί χρειάζεται να εφοδιάσουν οι γονείς το παιδί τους ...το πιο πολύτιμο εφόδιο που μπορούν να του δώσουν για να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και να είναι ευτυχισμένο ,ποιο είναι ;

Ε.Γ:  Πολλές φορές μιλάμε εμείς οι «ειδικοί» για την αγάπη. Η αγάπη είναι αναγκαίο εφόδιο αλλά από μόνη της δεν επαρκεί. Οι σημερινοί γονείς από την πολλή μας αγάπη και από την ανάγκη να προσφέρουμε τα πάντα στα παιδιά μας προσπαθούμε με κάθε τρόπο τα παιδιά να είναι ευχαριστημένα. Όμως παιδιά ευχαριστημένα δεν σημαίνει παιδιά ευτυχισμένα. Όταν τα παιδιά έχουν τα «πάντα» τόσο υλικά όσο και συναισθηματικά δεν μαθαίνουν να προσπαθούν και να διεκδικούν. Το πιο πολύτιμο εφόδιο λοιπόν είναι να είμαστε εμείς οι γονείς η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, να σεβόμαστε την προσωπικότητα και το ρυθμό του κάθε παιδιού και να το ενθαρρύνουμε να μπορεί μόνο του να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει.

 

Α.Κ:  Τι συμβουλεύετε τους γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα τάξη πραγμάτων πραγματικά πρωτόγνωρη για όλους μας ;

Ε.Γ:   Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις όσο και αν μας δυσκολεύουν μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για αναθεώρηση και εξέλιξη. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να είμαστε ψύχραιμοι, υπομονετικοί και αισιόδοξοι γιατί αυτό που νιώθουμε εμείς το μεταδίδουμε και στα παιδιά μας.

 

Α.Κ:  Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας ;

Ε.Γ:   Το μότο μου είναι «making things better», να προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και ομορφότερο

 

 

00a21a101.jpg

 

 

Λίγα λόγια για την παιδοψυχολόγο Ελισσάβετ Γιαννοπούλου:

 

Η Γιαννοπούλου Ελισσάβετ είναι Παιδοψυχολόγος με ιδιωτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετεκπαιδεύτηκε στις Αναπτυξιακές Διαταραχές στη Μονάδα Μαθησιακών Δυσκολιών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, είναι ειδικευμένη στην ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων και συνεργάζεται με κέντρα διάγνωσης και αντιμετώπισης δυσκολιών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, υπήρξε συντονίστρια προγραμμάτων αγωγής υγείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έχει οργανώσει πολλές ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία. Είναι εισηγήτρια σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

 

Εδώ και 20 χρόνια παρακολουθεί στο γραφείο της  παιδιά και εφήβους με χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθηματικές δυσκολίες, διάσπαση της προσοχής, αναπτυξιακές δυσκολίες (νοητική υστέρηση, σύνδρομο Άσπεργκερ), αγχώδεις διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στην οικογένεια σε ατομικές, ομαδικές  και διαδικτυακές συνεδρίες.

 

Αναζητά την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση που να ταιριάζει στη μοναδικότητα του κάθε παιδιού. Θαυμάζει τα παιδιά για την αυθεντικότητα, την ειλικρίνεια και την ικανότητά τους να ανθίζουν και να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους.

 

Αριστέα  Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική  Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

21.9.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 21:17

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online