Χριστίνα Τσόρμπα: «Μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε».

Αριστέα Κοντόζογλου

Επιμέλεια φωτογραφίας: Σοφία Στοΐδου Επιμέλεια φωτογραφίας: Σοφία Στοΐδου

Δημοσιογράφος

 

 

 

Σε ένα ταξίδι αστραπή στη Θεσσαλονίκη, «μια πόλη μοναδική,όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας…», μια πόλη που κάθε φορά ανακαλύπτω…και κάτι διαφορετικό…μια πόλη που οι άνθρωποι,όσο κρύα είναι το χειμώνα,τόσο αυτοί ζεσταίνουν την καρδιά σου…

Εκεί συνάντησα την πολύ καλή συνάδελφο Χριστίνα Τσόρμπα,όπου μέσα από την κουβέντα που είχαμε,της έθεσα κάποιες ερωτήσεις,όπου πρόθυμα μας απάντησε.Την ευχαριστούμε από καρδιάς και ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!

 

Α.Κ:  Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων…τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη δημοσιογραφία;

 

Χ.Τ:  Υποθέτω η χαοτική και ανήσυχη φύση μου. Δεν ανήκω σε εκείνους που λένε «αυτό θα ήθελα να κάνω πάντα». Εγώ π.χ όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω ηθοποιός. Δεν έπαψα ποτέ να το θέλω. Προσωπικοί λόγοι κι άρα επιλογές, με οδήγησαν στη δημοσιογραφία που επίσης διεγείρει το μυαλό και τον ψυχισμό μου. Κοινή συνισταμένη πάντως όσων με γοητεύουν είναι η αναζήτηση της «αλήθειας». Της αλήθειας για τον εαυτό μου, για τους άλλους, για τη ζωή και τον κόσμο.

 

Α.Κ: Έχετε μια επιτυχημένη τηλεοπτική καθημερινή εκπομπή στη ΒΕΡΓΙΝΑ τηλεόραση..Ποια στοιχεία συνθέτουν την επιτυχία της;

 

Χ.Τ: Κάθε τι που γίνεται με μεράκι, που το γουστάρεις, ναι αυτό είναι το κατάλληλο ρήμα, αγγίζει και τους άλλους. Νομίζω πως διαθέτω εγώ και πολλοί άλλοι, ένα επικοινωνιακό χάρισμα που αφορά στην αμεσότητα, την ικανότητα να ταυτίζομαι με τους τηλεθεατές κι άρα να με νιώθουν ως ένα άτομο στην παρέα τους. Την ίδια ώρα, η πολλή δουλειά και η προσπάθεια να λειτουργείς με εντιμότητα, ηθικούς κώδικες και ευγένεια, συνετέλεσαν σε ένα καλό αποτέλεσμα.

 

Α.Κ:  Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένας δημοσιογράφος στη συμπρωτεύουσα…διαφέρουν…από εκείνα της πρωτεύουσας…;

 

Χ.Τ:  Δε μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει στην Αθήνα αν και έχω πολλούς συναδέλφους που μου μιλάνε για παρόμοια με τα δικά μας, προβλήματα (ανεργία, φόρτο εργασίας, λίγα χρήματα..).Το κράτος μας είναι ωστόσο Αθηνοκεντρικό και αυτό από μόνο του δημιουργεί ανισορροπίες. Επειδή είμαι Καζαντζακική (Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω») και ταυτόχρονα δε μ’ αρέσει η γκρίνια και η μιζέρια, προτιμώ να σκέφτομαι το βάρος των ευθυνών όσων ζούμε στην πόλη και κυρίως των αρχών της και μετά, τις κεντρικές πολιτικές που ευνοούν αυτή την ανισομέρεια. Εδώ υπάρχουν φωτεινοί άνθρωποι, σπουδαία μυαλά, καλλιτέχνες, επιστήμονες, φοιτητές, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι σε κάθε τομέα. Δεν κατορθώσαμε όμως να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό δεσμό κουλτούρας και πολιτισμού, μια «τάξη» πνευματική και βέβαια επιχειρηματική για να δώσει το δικό της στίγμα και να αποτελέσει αξία αυθύπαρκτη. Ακόμη και σήμερα, όποιος φεύγει από τη Θεσσαλονίκη και αξίζει, διαπρέπει και βρίσκει συνθήκες βελτίωσης και καταξίωσης. Όσο ζει στην πόλη, «χαντακώνεται».

 

Α.Κ: Αν κάτι πρέπει να αλλάξει ως προς το περιεχόμενο των εκπομπών στην τηλεόραση,τι θα ήταν αυτό;

 

Χ.Τ: Λένε πως η τηλεόραση είναι ο καθρέφτης μας. Και αντανακλά την ελληνική κοινωνία. Ε, και; Λέω εγώ. Αυτό γιατί θα πρέπει να της στερεί τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει στην κατεύθυνση της γνώσης, της τέχνης, της ψυχαγωγίας, της αφύπνισης και της παροχής ποιοτικού θεάματος για τους τηλεθεατές της;  Δηλαδή, τι; Ήρθαμε να κάνουμε μερικές εκπομπές, να γίνουμε δημοφιλείς -που θα ξεχαστούν μόλις φύγουν από την τηλεόραση- και απλώς να εξασφαλίσουμε ένα εισόδημα; Αυτό είναι το ζητούμενο; Δεν θα έπρεπε η προσφορά στην κοινωνία και στον άνθρωπο με ποιοτικά κριτήρια και ευγενική διάθεση να διατρέχει κάθε επιλογή μας; Κοντολογίς, το να γίνονται παραγωγές, εκπομπές και σίριαλ με μοναδικό κριτήριο την τηλεθέαση, είναι λάθος. Το στοίχημα είναι να επιδιώκεις τηλεθέαση με προγράμματα σύγχρονα και μοντέρνα και ταυτόχρονα με ωραία ελληνικά, έξυπνες ιδέες, σοβαρούς συντελεστές που να αγγίζουν θέματα ουσίας. Επιτέλους, όλοι έχουμε ευθύνη να κάνουμε την ουσία και την ποιότητα ελκυστικές κι όχι βαρετές έννοιες last year. 

 

Α.Κ: Έχετε κάποιο μοτο στη ζωή σας;

 

Χ.Τ:  Έχω διάφορα. Μου αρέσουν οι ευφυείς ρήσεις ευφυών προσωπικοτήτων. Ανάμεσά τους, ήδη ανέφερα τον Καζαντζάκη. Ας επιλέξω λοιπόν το «Μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε»

 

Χ.Τ:  Υ.Γ. Κλείνοντας, ήθελα να κάνω μια έκκληση σε όσους χαρίζουν στιγμές από τον πολύτιμο χρόνο τους για να μας διαβάσουν. Αν νιώθουν πως έχουν κάτι αληθινό να πουν, για τις σχέσεις, την εργασία, την κοινωνία, την πολιτική, τα media, για οτιδήποτε, θα χαρώ να τους φιλοξενήσω στην εκπομπή μου στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (όπου κι αν ζουν, μέσω σκάιπ). Εκτιμώ πολύ βλέπετε, τους καθημερινούς μαχητές της ζωής που έχουν διάθεση να μοιραστούν τα δικά τους «αποφθέγματα».

 

Λίγα λόγια για τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα:

 

00a27a122.jpg

 

Νιώθει πολύ νέα, χωρίς να είναι, γεμάτη ζωντάνια, περιπαικτική διάθεση απέναντι στη ζωή και τα πράγματα, έτοιμη κάθε στιγμή να αρχίσει ξανά από την αρχή. Πέρασε από πανεπιστημιακά αμφιθέατρα στα Γιάννενα λόγω φιλοσοφικής αλλά και από «ιστορικές» σχολές του σινεμά, όπως αυτή του Σταυράκου όπου σπούδασε σκηνοθεσία και συμμετείχε δίπλα στο «δάσκαλο» Γιάννη Σμαραγδή σε ωραίες δουλειές για το σινεμά και την τηλεόραση. Σπούδασε και δημοσιογραφία και ψυχολογία- και πρόσφατα έκανε ένα μεταπτυχιακό στον Τουρισμό- αλλά η πραγματική εκπαίδευση αφορούσε στην πράξη,  το βούτηγμά της  κατευθείαν στα βαθιά, με την έκρηξη του ιδιωτικού ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Εκπομπές -ζωντανές πάντα- πρωινές, βραδινές, ενημερωτικές, ψυχαγωγικές και ούτε μία μέρα χωρίς κάποια συνέντευξη. Όταν κοιτάζει τις μέρες της, αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ λίγοι οι πολιτικοί και οι καλλιτέχνες που κάποια στιγμή δεν πέρασαν από την «ανάκρισή» της. Και ελάχιστα τα θέματα (αν υπάρχουν) με τα οποία δεν καταπιάστηκε ποτέ. Επικαιρότητα, επιστήμη, τεχνολογία, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός, πολιτική και τελικά, πάντα κοινωνία. Ο πυρήνας της αφορά μια έμφυτη ανεξαρτησία και μια δημιουργική εσωστρέφεια αλλά το κέντρο του είναι πάντα ο γιος της. Πιστεύει στην καθημερινή μάχη με τους δράκους του παραμυθιού, είτε πρόκειται για εξωτερικούς είτε για εσωτερικούς αντίπαλους κι επιλέγει την αισιόδοξη ματιά απέναντι στη ζωή παρότι ο ρεαλισμός της την έλκει σε άλλη κατεύθυνση. Είναι άριστη φίλη, δύσκολη σύντροφος και δεν περιμένει κανέναν να το επιβεβαιώσει γιατί κάνει χρόνια με τις κολλητές της συστηματική ψυχοθεραπεία. Εκτιμά την ευγένεια, την ευγνωμοσύνη και πάνω από όλα, τη γενναιοδωρία σε κάθε της έκφραση. Βλέπει την έννοια του παιχνιδιού σε κάθε διάσταση της καθημερινότητας κι αγαπά τις προκλήσεις, τις ατάκες και τα έξυπνα μυαλά. Πιστεύει πως «τους δρόμους τους ανοίγεις περπατώντας» και γι αυτό πορεύεται υποκινούμενη από τη διάθεση της αναζήτησης, της έρευνας και μιας απροσδιόριστης ανάγκης φυγής.  

Αριστέα  Κοντόζογλου

 

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική  Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

 

27.9.2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online