4 Εικαστικοί…στη Μήλο!

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

Η Μήλος…ένα Κυκλαδίτικο νησί γεμάτο ρομαντισμό, που ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζει για τα χρώματά του, τους λευκούς βράχους, και τα καταπράσινα νερά του. Το νησί της θεάς Αφροδίτης που ερωτεύτηκαν οι πειρατές, και εμπνεύστηκαν  δημιουργοί  τεχνών και γραμμάτων. Αναζητώντας την πρωτεύουσα του νησιού διαπιστώνεις ότι πρόκειται για έναν πανέμορφο γραφικό οικισμό που ακούει στο όνομα Πλάκα. Εκεί θα λάβει χώρα η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Διάθλαση φωτός», μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής τεσσάρων καλλιτεχνών, της Ισμήνης Μίχα, του Πέτρου Μάλλη, της Ιώ Παππά και του Anest Haderi. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουλίου 2021 στην αίθουσα τέχνης του Συλλόγου Πλακιωτών Μήλου και η διάρκεια αυτής θα είναι μέχρι τις 25 Ιουλίου 2021. Με αφορμή την έκθεση αυτή και τη πρόσκληση που λάβαμε να βρεθούμε εκεί, σας παραθέτουμε αυτούσια τη συζήτηση-συνέντευξη με τους τέσσερις εικαστικούς και τους ευχαριστούμε από καρδιάς τόσο για την πρόσκληση, όσο και για την ανταπόκρισή τους στην υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης.

 

Α.Κ: Κάτω από ποιες σκέψεις πήρατε την απόφαση ενόψει πανδημίας να πραγματοποιήσετε μέσα στον Ιούλιο του 2021  έκθεση ζωγραφικής και επιλέξατε γι’ αυτήν την Μήλο ;

Π.Μ: Αναζητώντας  διέξοδο από τα δυσάρεστα γεγονότα που μαστίζουν αυτή την εποχή τον κόσμο μας, τον πολιτισμό μας, τις τέχνες. Ήταν επιτακτική ανάγκη να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας μέσα από την τέχνη μας δημιουργώντας μια έκθεση εκ’ των τεσσάρων. 

Η Μήλος επιλέχτηκε κάτω από τη σύμφωνη γνώμη  όλων μας. Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ζω και εργάζομαι στη Μήλο. 

Το εγχείρημα μεγάλο για τους καιρούς που διανύουμε, αλλά η τέχνη ζει,  αναπνέει και αναγεννιέται σε κάθε εποχή. 

Σας περιμένουμε στη Μήλο. Φυσικά κάτω από τα προβλεπόμενα μέτρα.

 

Α.Κ:  Μιλήστε μας για την έκθεση αυτή με τίτλο «Διάθλαση Φωτός». 

Ι.Π: Γιατί διάθλαση… Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, το φως είναι  αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ίσως το πιο πραγματικό στοιχείο που έχουμε. 

Οι περισσότεροι από εμάς με φυσιολογική  όραση συμφωνούμε πως η θάλασσα είναι μπλε και το γρασίδι πράσινο. Το ίδιο και τα διάφορα αντικείμενα γύρω μας. 

Το φως φωτίζει και ορίζει ό,τι βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε  μέσα από τις ιδιότητες που έχει (να ανακλάται, εκτρέπεται και να διαθλάται). Αν και φαίνεται λευκό  είναι μίγμα πολλών χρωμάτων, κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου, πράσινου, μπλε και μωβ. 

Αυτά αποτελούν το φάσμα του λευκού φωτός  που μπορούμε να δούμε όταν αυτό περάσει από ένα πρίσμα διαφανές (πλαστικό, γυαλί, ή σταγόνες νερού) . Έτσι έχουμε την χαρά να βλέπουμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου που σχηματίζεται στον ουρανό μετά τη βροχή και να μπορούμε να το μεταφέρουμε στον καμβά μας. 

Το φως είναι  άρρηκτα συνδεδεμένο με την ζωή μας, την καθημερινότητα, την επιβίωση μας, τις τέχνες, τη ζωγραφική. 

Κάπως έτσι σκεφτήκαμε… και ο τίτλος  «Διάθλαση φωτός» μας βγήκε αβίαστα και αυθόρμητα.

 

Α.Κ:  Τί ήταν αυτό που σας ένωσε ως ομάδα ;

A.H: Η τέχνη δεν έχει σύνορα, ενώνει πολιτισμούς και κουλτούρες .Αυτό που μας έκανε  να ενωθούμε σαν ομάδα είναι πρώτα απ' όλα η μεγάλη αγάπη για την τέχνη και συγκεκριμένα για την ζωγραφική.   Και οι τέσσερις έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις και ιδέες οπότε ταιριάξαμε και δέσαμε σαν χαρακτήρες. Το κοινό μας σημείο είναι η αγάπη για την ζωγραφική, η ταπεινότητα και ο σεβασμός του ενός προς τον άλλον.  Όλα αυτά μας οδήγησαν  το να σκεφτούμε να ενώσουμε τα πινέλα μας και οι τέσσερις  και να  παρουσιάσουμε μια έκθεση στη Μήλο με τα έργα μας. 

Α.Κ:  Γνωρίζουμε ότι ο καθένας από εσάς θα δημιουργήσει με τα πινέλα του...έναν πίνακα ...εμπνεόμενοι από την Αφροδίτη της Μήλου .

Πείτε μας γι’ αυτό .

Ι.Μ :Το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, ένα γλυπτό που υμνεί τον έρωτα και την έλξη. Προστάτιδα της ομορφιάς, του έρωτα και του πάθους. Όλα περιστρέφονται γύρω της, η αρμονία, η ισορροπία, η θηλυκότητα. Η ενσάρκωση της ομορφιάς και της ακατανίκητής της γοητείας, απαράμιλλη και διαχρονική στους αιώνες, αποπνέει έναν μυστηριώδη μαγνητισμό που την καθιστά ίσως το πιο γνωστό έργο της Ελληνικής τέχνης.

Ήταν πρόκληση για μας να τη φανταστεί ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και να τη μεταφέρει στον καμβά με χρώματα.

 

Π.Μ:  Ή έκθεση μας μιλάει για την θάλασσα, το φως, τις ομορφιές της Μήλου και μέσα σε όλα αυτά πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Αφροδίτη. Ο καθένας από εμάς θα έχει την πρόκληση να αποδώσει στον καμβά του τη δική του Αφροδίτη έτσι όπως την εμπνεύστηκε.

 

Ι.Π: Όταν  αποφασίσαμε να γίνει η έκθεση στη Μήλο, θεωρήσαμε επιτακτική μας ανάγκη να αναφερθούμε και στην Αφροδίτη η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μήλου κι ας βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Βλέπεις τη  Μήλο και στο μυαλό σου έρχεται η Αφροδίτη. Βλέπεις το άγαλμα της Αφροδίτης και αυτόματα σκέπτεσαι  τη Μήλο. Πέρα λοιπόν από μια παρουσίαση της Αφροδίτης ο καθένας στον καμβά του με την δική του τεχνική και έμπνευση, είναι και μια ευκαιρία να ανασύρουμε αραχνιασμένες μνήμες ,να φρεσκάρουμε τα τότε γεγονότα με τη βίαιη αρπαγή του αγάλματος…

Να εκφράσουμε τη λύπη μας και να δηλώσουμε πως είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα της αρχαίας μας κληρονομιάς.....

A.H: Η Αφροδίτη της Μήλου θεωρείται ένα καταπληκτικό έργο της ελληνιστικής τέχνης, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα. Είναι σήμα κατατεθέν της Μήλου και προσδιοριστικό στοιχείο του τουρισμού και οπωσδήποτε ένα από τα σημαντικότερα αρχαία αγάλματα που φτιάχτηκαν την εποχή εκείνη . Εφόσον η έκθεση θα γίνει στη Μήλο θα ήταν αδύνατο να μη αναφερθούμε και να φέρουμε στο καμβά μας την Αφροδίτη της Μήλου. 

Α.Κ: Βλέπουμε σε κάποια έργα σας να μην σταματάτε σε μια «απλή» θαλασσογραφία ...

Ι.Μ: Είναι σημαντικό για έναν ζωγράφο να κάνει κάτι καινούργιο. Αλλά ακόμα πιο δύσκολο είναι το να πάρει κανείς κάτι παλιό και να του δώσει μία εντελώς νέα κατεύθυνση.

Εγώ προσωπικά θέλησα να δέσω τον ύμνο στη γυναίκα-που ήταν η προηγούμενη δουλειά μου- με τον ύμνο στην ομορφιά και τον έρωτα στο νησί της Μήλου, που ταυτίζεται με τη θεά Αφροδίτη, που συμβολίζει την αναβλύζουσα σαγήνη της αιώνιας θηλυκότητας.

 

Α.Κ: Δώστε μας ο καθένας ξεχωριστά το στίγμα σας , αυτό που θα λέγατε ότι σας χαρακτηρίζει μέσα απ’ την εικαστική σας περιπλάνηση και δημιουργία .

Π.Μ:  Μέσα από την πορεία μου στις τέχνες και την εικαστική μου διαδρομή για μένα πρωταρχικό ρόλο έχει η ελευθερία έκφρασης, μέσα από αυτό πειραματίζομαι με τεχνικές και διάφορα υλικά δουλεύοντας πάνω στον καμβά της φύσης. 

 

Ι.Π: Δεν μπορώ εγώ να εντάξω τη δουλειά μου σε κάποιο ρεύμα ή κίνημα. 

Θαυμάζω και μελετάω την εποχή της Αναγέννησης που ανέδειξε τους μεγαλύτερους ζωγράφους οι οποίοι  μας άφησαν  ένα σπουδαίο έργο και μια πλούσια πηγή έμπνευσης και σπουδής. Δεν ξέρω αν με χαρακτηρίζει κάτι. 

Τα έργα μου είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά  και ρεαλιστικά θα μπορούσα να πω και παραστατικά. 

Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε τραβήξει το ενδιαφέρον. Μία εικόνα, ένα πρόσωπο, ένας τοίχος, ξεκινάς σιγά - σιγά να τα αποτυπώνεις στο μυαλό σου και σαν ένα μεγάλο πάζλ προσθέτεις  κομμάτι-κομμάτι. 

Όταν μπαίνω στον καμβά μου το έργο είναι ήδη στο μυαλό μου, κλείνω τα μάτια και το βλέπω. Το μεγάλο στοίχημα για μένα είναι να μπορέσω να το μεταφέρω στον καμβά μου.

 

A.H: Θαυμάζω τα έργα των μεγάλων ζωγράφων όλων των εποχών. Μ' αρέσει. Με εμπνέουν τα υπέροχα χρώματα της φύσης, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού  . Δεν θα ήθελα να κατατάξω σε κάποιο ρεύμα ή κίνημα τα έργα μου. Το αφήνω αυτό να το κάνουν οι κριτικοί της τέχνης. 

Ι.Μ: Το στίγμα που άφησα και θα αφήσω όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της τέχνης θα το κρίνουν οι ειδικοί.

Εμένα ο στόχος μου είναι να προκαλέσω το θεατή. Μέσα από το έργο μου θέλω να εκφράσω ένα πλήθος συναισθημάτων και σκέψεων, προβληματισμών και προτάσεων. Να δώσω ζωή στη νεκρή ενέργεια. Η τέχνη μου δίνει Ελευθερία χωρίς αναστολές να δημιουργώ τον δικό μου κόσμο. Να υπάρχω από αυτήν Και για αυτήν. Είναι συνυφασμένη με την όποια αντιληπτική μου ικανότητα.

 

Α.Κ:  Έχετε κάποιο moto στη ζωή σας ;

 

Ι.Π: Ξεκίνα το δρόμο που διάλεξες και φτάσε μέχρι το τέλος.  

A.H:  Η ταπεινότητα θα πρέπει να συνοδεύει τον καλλιτέχνη σε όλα του τα στάδια. Το μότο μου είναι  να εξελίσσομαι συνεχώς προς το καλύτερο σαν  άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.

Π.Μ: Να είμαι ταπεινός και όπου χρειάζεται μεγάλος.

Ι.Μ: Άλλαξέ τα όλα μέχρι να σ’ αρέσουν. Ζωγράφισε την τέχνη που θέλεις να δεις. Αν δεν μπορείς με άλλο τρόπο να πολεμήσεις, τουλάχιστον πράξε, πλάσε ομορφιά, γιατί μόνο η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο.

 

 

8βα51.jpg

 

 

Λίγα λόγια για τον Anest Haderi:

 

Γεννήθηκε το 1964 στο Τεπελένι της Αλβανίας . Είναι απόφοιτος καλλιτεχνικού λυκείου  στα Τίρανα. Έχει πάρει μέρος σε μερικές ομαδικές εκθέσεις στην Αλβανία το 1983,1985,1987,1989 και ατομικές εκθέσεις το 1984,1989 . Ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει μια ατομική έκθεση.  Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Αλβανία και σε ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες του κόσμου.

 

Λίγα λόγια για την Ιώ Παππά:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόρινθο 

Από παιδί της άρεσε να ζωγραφίζει ,συνήθως γυναικείες φιγούρες με ωραία φορέματα. 

Σπούδασε στη σχολή Βελουδάκη σχέδιο μόδας, ενδυματολογία, τεχνική του μπατίκ, σχέδιο στο βιοτεχνικό πατρόν γυναικείου και παιδικού  ενδύματος, ιστορία τέχνης και ασχολήθηκε επαγγελματικά. 

Στη πορεία παράλληλα με την δουλειά της παρακολουθούσε διάφορα σεμινάρια που αφορούσαν τις τέχνες, όπως θεατρικού λόγου, φωτογραφίας, διάφορες κατασκευές. 

Μελέτησε Ιστορία τέχνης και τους Μεγάλους ζωγράφους που ανέδειξε η εποχή της Αναγέννησης προσπαθώντας να ανακαλύψει τα μυστικά της ζωγραφικής τέχνης. 

Τη δεκαετία του ‘80 μέσα από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους δημιούργησε μια θεατρική παιδική σκηνή ,σκηνοθετώντας και σκηνογραφώντας τα έργα που ανεβάζανε.

Τη δεκαετία του ‘90 δημιουργεί την δική της σχολή μόδας σχεδίου και ραπτικής, παράρτημα της Σχολής Βελουδάκη στην  Κόρινθο. 

Άρχισε να  ασχολείται συστηματικά με την ζωγραφική πριν τέσσερα χρόνια. 

Από το 2017 παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής  στην Arte Καλλιθέας.

Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις  εντός και εκτός Αθηνών. 

Για το 2021 ετοιμάζει μια ακόμα έκθεση με άλλους τρεις φίλους και εξαιρετικούς ζωγράφους που θα γίνει αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στη Μήλο.

Λίγα λόγια για τον Πέτρο Μάλλη:

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά.  

Η επαφή του με την τέχνη έγινε σε μικρή  ηλικία όταν μαθητής του δημοτικού έκανε τα πρώτα του έργα. 

Αυτοδίδαχτος για αρκετά χρόνια πειραματίστηκε μελετώντας διάφορες τεχνικές και υλικά. 

1990—92:  Παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον  Αντώνη Πολυτάκη. 

1997-99:  Δάσκαλός του ο Πέτρος Μπεκάκος. 

2010-12:  Στη σχολή Πειραιώς < Τέχνη >. Με Δάσκαλο τον Γιώργο Μανουσά.

Έχει κάνει αρκετές ατομικές εκθέσεις αλλά και έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές.

Ατομικές εκθέσεις:

1990:   Στη Πάρο. 

1992:   Δημοτική Πινακοθήκη Κερατσινίου. 

1993:   Δημοτικό θέατρο Πειραιά. 

2002:   Γκαλερί  Μήλος. 

2005:   Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. 

 

Ομαδικές εκθέσεις:

2007:   Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. 

2009:    >>               >>                    >>. 

20011-16-18 και 19 στην γκαλερί Μήλος. 

2020:   Στη γκαλερί Art Way. 

Ζει και εργάζεται στη  Μήλο  όπου έχει δημιουργήσει μια δανειστική βιβλιοθήκη και παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής σε μαθητές Δημοτικού.

Λίγα λόγια για την Ισμήνη Μίχα:

 

Η Ισµήνη Μίχα γεννήθηκε και µεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας. 

Μαθήτρια του Μαρασλείου, συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς  ζωγραφικής αποσπώντας πρώτα και δεύτερα βραβεία. Αποφοιτώντας, µελέτησε την παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης και τα διαφορετικά ρεύµατα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στους µεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης. Την δεκαετία του’90 ασχολείται µε την τοιχογραφία, φιλοτεχνώντας στην πόλη της Βέροιας καταστήματα καθώς και την Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου της πόλης. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ατοµικές εκθέσεις:

2000 «Αναδροµές στην Αναγέννηση», Πολιτιστικό Κέντρο του Δήµου Χολαργού. 

2001 «Από την Αναγέννηση µέχρι σήµερα», Βίλα Βουγά, Ζωγράφου.

2002 «Αναδροµές», Πολιτιστικό Κέντρο του Δήµου Παλαιού Φαλήρου. 

2003 «Αναδροµές», Πολιτιστικό Κέντρο του Δήµου Παλαιού Φαλήρου. 

2005 «Εµπνεύσεις», Ελληνογαλλικό Σύνδεσµο, Κολωνάκι . 

 

Οµαδικές εκθέσεις :

2006 «Προσδοκίες», Ελληνογαλλικό Σύνδεσµο, Κολωνάκι. 

2006 «Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών Τεχνών», Αίθουσα Παρνασσού.

2020 Η Τεθλασμένη του κόσμου,Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Κολωνάκι.


Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ. 
Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Μαΐου 2021 08:37

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online