Σοφία Καραγιαννοπούλου: «Ό,τι σε φωνάζει, πρέπει να το ακολουθείς.»

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

Όταν έλαβα το βιβλίο με τίτλο «Ιστορίες μικρού μήκους (21 νέοι λογοτέχνες του 2020), από τις εκδόσεις Φίλντισι, επικοινώνησα με την κυρία Σοφία Καραγιαννοπούλου, όπου συμμετείχε σε αυτή τη συλλογή κειμένων με ένα  δικό της κείμενο με  τίτλο «Αίμα και σοκολάτα». Την ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης! 

 

Α.Κ: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την λογοτεχνία και πιο ειδικά με τη συγγραφή διηγημάτων;

 

Σ.Κ: Από παιδί εκφραζόμουν καλύτερα γραπτά. Μου έβγαινε πιο αβίαστα, πιο φυσικά. Έχω περάσει περισσότερες ώρες σκαλίζοντας ιστορίες  στο κεφάλι μου, παρά οπουδήποτε αλλού. Ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία, και από τότε το είχα κάπως σαν δεδομένο, ότι μια μέρα θα κάνω το ίδιο. Σα να ήμουν σπίτι μου. Συνέχισα πολλά χρόνια με αυτή τη σκέψη, ώσπου κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι τα βιβλία δε θα γραφτούν από μόνα τους. Ξεκίνησα από μικρά διηγήματα γιατί μ’ αρέσει η πρόκληση του να κερδίσεις τον αναγνώστη σ’ ένα πολύ μικρό περιθώριο χώρου και χρόνου. Και φυσικά, για κάποιον που ξεκινάει, είναι ένας στόχος λιγότερο τρομακτικός από τη μεγάλη φόρμα του μυθιστορήματος ή της νουβέλας.

 

Α.Κ: Έχετε συμμετάσχει με διηγήματά σας σε συλλογικές εκδόσεις. Σκέφτεστε να εκδώσετε  ένα δικό σας βιβλίο κι αν  ναι τι θα διαπραγματεύεται; 

Σ.Κ: Σίγουρα το έχω σκεφτεί και αυτός πιστεύω είναι ο στόχος οποιουδήποτε ασχολείται με τη γραφή. Δεν έχω βάλει ακόμα αυτή τη σκέψη σε τάξη, ούτε ως προς τη μορφή, ούτε ως προς το περιεχόμενο. Η δυσκολία σε αυτή την απόφαση είναι το ότι θα πρέπει να αγαπάς πολύ το θέμα που θα καταπιαστείς, για να μη σε κουράσει και το αφήσεις στην πορεία. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά ότι δε θα βαρεθώ και θα εξακολουθεί να μου εξάπτει το ενδιαφέρον, είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, αυτές που ακούς στα σκαμπό των μπαρ, στα παγκάκια, στις ψάθινες καρέκλες των καφενείων. Οπότε πιστεύω ότι κάτι θα έχει να κάνει με αυτό!

 

Α.Κ: Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας;

Σ.Κ: Η πηγή της έμπνευσης είναι κάτι που κοιμάται ήδη μέσα μας, απλά περιμένει αφορμές για να ξυπνήσει. Αυτές οι αφορμές μπορούν να κρύβονται οπουδήποτε, σ’ ένα πρόσωπο πηγαίνοντας βιαστικά στη δουλειά, σε μια μουσική, μια μυρωδιά που σε ξανακάνει παιδί. Τη στιγμή που θα σε επισκεφτεί πρέπει να είσαι έτοιμος να την υποδεχτείς με την πόρτα ορθάνοιχτη, αλλιώς πάει, έφυγε. Και φυσικά, όπως είπα ήδη παραπάνω, οι ανθρώπινες ιστορίες. Έρωτας, όνειρα στο ράφι, απώλεια, ταξίδια, οτιδήποτε είναι αληθινό, και αφιλτράριστο, πάντα θα  θέλουμε να το γράφουμε  και να το διαβάζουμε.

 

Α.Κ: Τι είναι αυτό που αγαπάτε στην Αθήνα;

 

Σ.Κ: Η Αθήνα έχει σίγουρα τις ασχήμιες και τις δυσκολίες της, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός. Αλλά αν τη μάθεις και την αγαπήσεις, δε μπορείς να φύγεις ποτέ. Ή αν φύγεις, πάντα θα γυρίζεις. Λατρεύω την αύρα της. Τα μικρά της μπαλκόνια, τους τοίχους της που έχουν φωνή, τους δρόμους της που δε κοιμούνται ποτέ. Τον παλμό της και το ότι δεν κάθεται ποτέ ήσυχη. Τον πολιτισμό της. Το ότι μπορείς να βλέπεις μια διαφορετική παράσταση κάθε μέρα. Τα μικρά της μαγαζιά που έχουν ψυχή. Την ιστορία της, την (καλά κρυμμένη) αρχοντιά της. Την ελευθερία της, την ανωνυμία της. Το θόρυβο της, τη μουσική της. Το ότι είναι μια μεγαλούπολη και μια γειτονιά, μαζί.

 

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας; 

Σ.Κ: Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς «μότο», αλλά πιστεύω πως ό,τι σε φωνάζει, πρέπει να το ακολουθείς. Μπορείς να το αγνοήσεις, να κλείσεις τα αυτιά σου, αλλά πάντα θα είναι το πετραδάκι στο παπούτσι σου που σε χτυπάει σε κάθε βήμα.

 

Λίγα λόγια για την  Σοφία Καραγιαννοπούλου σε πρώτο πρόσωπο:

 

3σα307.jpg

 

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Έχω ζήσει στο Λονδίνο και τη Λευκωσία, η αγάπη μου όμως για την Αθήνα με έφερε πίσω σ’ αυτή, όπου ζω και εργάζομαι σήμερα ως συμβολαιογράφος. Ασχολούμαι με τη λογοτεχνία από πολύ μικρή ηλικία, ενώ πριν λίγα χρόνια έκανα την πρώτη μου απόπειρα στη συγγραφή. Διηγήματά μου έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν κυκλοφορήσει σε συλλογικές εκδόσεις. 


Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ. 
Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

3.6.2021

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 20:50

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online