Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

lifespeed.gr


Μαίρη Κοντού    Α' Αν.Γραμματέας    Οργανωτικής Γραμματείας    ΔΗΠΑΚ

 

 

 

Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και καταθέτω λίγες σκέψεις για αυτό...
 
Η περιβαλλοντική πολιτική αποτελεί μια από τις πλέον επιτακτικές προκλήσεις για το σύγχρονο πολίτη. Συχνά ακούγονται διάφορα βαρύγδουπα  σχέδια, που τις περισσότερες φορές μένουν στα χαρτιά. Η ποιότητα ζωής που αποτελεί το ζητούμενο για όλους μας ασφαλώς και απαιτεί σύγχρονες προτάσεις και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. 
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως τόσο η κεντρική πολιτική εξουσία όσο και ορισμένοι τοπικοί άρχοντες έχουν προβεί σε αρκετές και σημαντικές θεσμικές παλινδρομήσεις και προχειρότητες που έχουν πλήξει το κύρος και την αποτελεσματικότητα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα η έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για τη διοικητική οργάνωση της χώρας σε συνδυασμό με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και δράσεων στους Δήμους από τα Υπουργεία και τους κρατικούς οργανισμούς χωρίς τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων, έχουν οδηγήσει στην επίταση του προβλήματος. Στο Άρθρο 37 του Xάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Eυρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται ότι: “Tο υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητάς του πρέπει να ενσωματώνεται στις  πολιτικές της Ένωσης και να διασφαλίζονται σύμφωνα με την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης”.
Πέραν όμως από την ξύλινη-πολιτική γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιείται για την προσέγγιση τέτοιων ζητημάτων, απαραίτητες είναι οι δικές μας μικρές-καθημερινές ενέργειες.
 
5ασ67.jpg
 
 
 Η επιστροφή στη γειτονιά, τα λουλούδια σε κάθε μπαλκόνι, η προστασία του δάσους και της θάλασσας είναι μερικά από  τα απλά και καθημερινά πράγματα που μπορεί να κάνει κάθε ένας από μας. Οι καθημερινές αυτές πράξεις σε συνδυασμό με τη συμμετοχή μας σε ευρύτερες πρωτοβουλίες όπως οι δεντροφυτεύσεις  είναι το λιθαράκι που πρέπει να προσθέσουμε εμείς, στο οικοδόμημα της περιβαλλοντικής πολιτικής. 
Η ποιότητα ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος είναι από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η προσπάθεια να αποκτηθεί Περιβαλλοντική Συνείδηση. Είναι χρέος και όχι πολυτέλεια...
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι!!!
 
 
Μαίρη Κοντού
Α' Αν.Γραμματέας Οργανωτικής Γραμματείας 
ΔΗΠΑΚ
 
 
5.6.2021
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 11:40

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online