Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ

lifespeed.gr


Γιώργος Μοίρας     πολυτεχνίτης

 

 

 

 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ του UNODC (Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ) ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους (νυν και τέως) συντρόφους ή συζύγους τους το 2017 ήταν 30.000, δηλαδή 34% του συνόλου αυτών που σκοτώθηκαν από πρόθεση.

Παγκοσμίως από το συνολικό αριθμό θυμάτων συντροφικών ανθρωποκτονιών το 82% ήταν γυναίκες (ενώ από τα 464.000 άτομα που έπεσαν θύματα δολοφονίας το 81% ήταν άντρες όπως και το 90% των δραστών).

Πάντως το προφίλ των περιπτώσεων με άρρενες δολοφόνους των συζύγων / συντρόφων τους παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά.

Η πράξη δεν είναι συνήθως σε τυχαία ή αυθόρμητη, αλλά αποτελεί την κατάληξη μιας σειράς ενεργειών καθώς η πλειοψηφία των δραστών είχε συνεχιζόμενες διαμάχες με τις συντρόφους τους πριν από τη δολοφονία και είχαν φτάσει στην χρήση βίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο δράστης αρνείται να αναγνωρίσει τη σωματική βία που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ισχυριζόμενος ότι η γυναίκα έπεσε απλά στο μαχαίρι ή ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε πιάσει το λαιμό του θύματος με τέτοια δύναμη για να προκαλέσει ασφυξία.

Οι δράστες τείνουν να εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως θύματα, υπονοώντας ότι η ανθρωποκτονία ήταν στην πραγματικότητα συνέπεια της κακοποίησης στην οποία είχαν υποστεί.

Τα ζευγάρια με μεγάλες διαφορές ηλικίας φαίνεται να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, ειδικά όταν ο άντρας είναι περίπου 15 έτη μεγαλύτερος από τη γυναίκα.

 

20qs16.jpg

 

Οι παραβάτες τείνουν να είναι πιο ‘συμβατικοί’ από τους δράστες άλλων τύπων ανθρωποκτονιών έχουν υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης, είναι λιγότερο πιθανό να είναι άνεργοι και λιγότερο πιθανό να έχουν ποινικό μητρώο.

Ένα μεγάλο μέρος των ανδρών τείνουν να αποδίδουν την πράξη στη μέθη ακόμα και την χρήση ναρκωτικών.

Όσον αφορά την αντίδρασή τους μετά το συμβάν, πολλοί αρνούνται πλήρως να αποδεχτούν ότι φταίνε και με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα αποδοχής της ενοχής τους.

Περίπου οι μισοί από τους άνδρες που είχαν σκοτώσει την σύντροφό τους δεν έδειξαν ενσυναίσθηση προς το θύμα και περίπου το ένα τρίτο δεν εξέφρασε τύψεις.

20.6.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online