Συνέντευξη του συγγραφέα Αντώνη Αντωνιάδη

Κατερίνα Καράμπελα

Κατερίνα Καράμπελα 

 

 

 

 

Ένας καταξιωμένος συγγραφέας που συνδυάζει απόλυτα την ιστορία με τη μυθοπλασία.

 

 

Κ.Κ. Αρχίζετε σαν αρχισυντάκτης του περιοδικού “Άβατον” και στην αρχή της καριέρα σας συμμετέχετε στην τηλεοπτική σειρά “Άγνωστες πύλες”. Αν και οι σπουδές σας (φυσικοθεραπευτής) δεν συνάδουν ή καλύτερα δεν μας προδιαθέτουν για το μυστήριο που είναι η πηγή της έμπνευσης σε ότι ακολουθεί. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να γράφετε για το “άγνωστο”;

 

Α.Α. Όπως κάθε άνθρωπος στις αρχές της εφηβείας μου περίπου άρχισα να αναρωτιέμαι για τη ζωή, τον θάνατο, τη ζωή μετά τον θάνατο, τον θεό κ.λπ. έτσι άρχισα να διαβάζω τις διάφορες θεωρίες που υπάρχουν για να δώσω απαντήσεις στα ερωτήματα. Οι απαντήσεις όμως έφερναν νέα ερωτήματα με αποτέλεσμα η αναζήτηση να γίνεται περίπλοκη και λαβυρινθώδης.

Το μυστήριο λοιπόν για όλους τους ανθρώπους δεν είναι μονάχα τα υπαρξιακά ερωτήματα που έχουν, αλλά και οι απαντήσεις που δίνουν πάνω σε αυτά, φτιάχνοντας στην ουσία τον πνευματικό τους κόσμο, η έκταση του οποίου εξαρτάται πάντα από το πόσα μυστήρια έλυσαν και από το ποιες απαντήσεις υιοθέτησαν και θεώρησαν αληθινές.

 

Κ.Κ. Στη συνέχεια μελετήσατε περισσότερο την Αρχαία Ελλάδα ή ήταν για εσάς το αντικείμενο της μελέτης γενικότερα η ιστορία των πολιτισμών;

 

 

Α.Α. Καθώς αναζητούσα απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα θεώρησα ότι πιθανόν να τις έπαιρνα από την Ιστορία, έτσι άρχισα να διαβάζω την ελληνική αρχικά και στη συνέχεια την παγκόσμια, γιατί ήθελα να μάθω την πορεία του ανθρώπου στον χώρο και στον χρόνο.

Πράγματι, όποιος διαβάσει Ιστορία συνδυαστικά με άλλες επιστήμες κι έχει αρκετές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν προσκολλάται φανατικά σε πολιτικοθρησκευτικές ομάδες, δοξασίες και δόγματα, τότε μπορεί να πάρει όλες τις απαντήσεις που ζητά, οι οποίες μάλιστα θα αποδεικνύονται και θα ισχύουν για όλους και δεν θα είναι απλώς κάτι αναπόδεικτο αλλά αποδεκτό επειδή συμφέρει στην εκάστοτε οπτική του καθενός.

 

Κ.Κ. Μέσα σ’ έναν χρόνο (2006) είχατε γράψει δύο βιβλία με εξαιρετικό ενδιαφέρον το πρώτο είναι “Δελφοί: Οι Πολιτικοί Σχεδιασμοί του Ιερατείου” και το δεύτερο “Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων”. Το πρώτο βιβλίο σας έδωσε τροφή για το δεύτερο; Τα αρχαία κείμενα έγιναν αιτία συμπερασμάτων που καταγράφονται στα βιβλία σας;

 

 

Α.Α. Είχα μια ιδέα στο μυαλό μου για μυθιστόρημα κι άρχισα να μελετώ τα αρχαία κείμενα με σκοπό να αντλήσω πληροφορίες και να κάνω την ιστορία να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθοφανής. Έτσι καθώς διάβαζα για διάφορα γεγονότα στην αρχαία Ελλάδα παρατήρησα ότι οι Δελφοί δεν ήταν απλώς ένα ιερό θρησκευτικό κέντρο για τους αρχαίους Έλληνες, αλλά ταυτόχρονα ένα πολιτικό κέντρο το οποίο επέβαλλε νόμους, διοικητές, άρχοντες και πολιτικά συστήματα. Τόσο η Λακωνική Πολιτεία που συνδύαζε τρία πολιτικά συστήματα, της βασιλείας, της αριστοκρατίας και της δημοκρατίας, όσο και η Αθηναϊκή Δημοκρατία, είναι συστήματα εμπνευσμένα και επιβεβλημένα από τους Δελφούς.

Τον καιρό που αναζητούσα τις πληροφορίες για τους Δελφούς στα αρχαία κείμενα παρατηρούσα ότι οι αρχαίοι αναφέρονταν σε διάφορα άλλα γεγονότα που είχαν σχέση με το παραφυσικό και το υπερφυσικό.

Οπότε μόλις τελείωσα τη συγγραφή του βιβλίου για τους Δελφούς, συγκέντρωσα και όλα εκείνα τα αποσπάσματα που μιλούσαν για ΑΤΙΑ, γίγαντες, φαντάσματα, πτώσεις αντικειμένων από τον ουρανό, εξαφανίσεις ανθρώπων, θαύματα κ.λπ. και έγραψα το βιβλίο για τις παράξενες διηγήσεις των αρχαίων.

 

Κ.Κ. Από ποιους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς έχετε εμπνευστεί;

 

Α.Α. Καθοριστικό ρόλο γενικώς για τους Έλληνες σε κάθε περίοδο της ιστορίας τους παίζει ο Όμηρος. Κι όχι μόνο για τους Έλληνες πια, αλλά για όλο τον κόσμο. Ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Παυσανίας και ο Πλούταρχος θεωρώ ότι με έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει περισσότερο.

 

Κ.Κ. Το βιβλίο σας Ο Λύκος της Σπάρτης δείχνει την ανδρεία ενός “προδότη” του Αριστόδημου, ενός πολεμιστή της Σπάρτης, που ενώ ήταν αντιήρωας, εσείς αναδεικνύετε τον ηρωισμό και την προσήλωση στα ιδανικά του. Μήπως μέσα από κει μπορούμε να δούμε και τον “ήρωα” της διπλανής πόρτας;

 

A.A. Διαβάζοντας τον Ηρόδοτο, όταν έφτασα στο σημείο όπου αναφέρεται στον Αριστόδημο, τον μοναδικό επιζώντα της Μάχης των Θερμοπυλών κι έχοντας πια μπει κανονικά στα πλαίσια της εποχής εκείνης, είδα ότι οι Σπαρτιάτες είχαν άδικο να τον κατηγορήσουν για δειλό κι ότι παράτησε τους συμπολεμιστές του στις Θερμοπύλες μόνο και μόνο για να σωθεί. Τον κορόιδευαν τρεμούλα, δεν του έδιναν να φάει, ούτε φωτιά να ζεσταθεί, ενώ η γυναίκα και η μητέρα του δεν τον άφηναν να κοιμηθεί στο σπίτι γιατί κι αυτές είχαν επηρεαστεί από τους υπόλοιπους. Ωστόσο ο Αριστόδημος έναν χρόνο αργότερα απέδειξε στη Μάχη των Πλαταιών ότι δεν ήταν καθόλου τρεμούλας και φοβιτσιάρης, σκοτώνοντας τους περισσότερους Πέρσες από κάθε άλλον Έλληνα που έλαβε μέρος. Και τότε αντί οι Σπαρτιάτες να αναγνωρίσουν το λάθος της άποψης που είχαν γι’ αυτόν και να ζητήσουν συγγνώμη για τη συμπεριφορά τους, με καθαρά εγωιστική οπτική, δεν του έδωσαν το βραβείο του καλύτερου πολεμιστή της μάχης με μια φθηνή και πρόχειρη δικαιολογία.

Αυτή η αδικία που συνεχίζεται σήμερα και την έχουμε βιώσει σχεδόν όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας, ήταν αυτό που με ώθησε να γράψω για τον Αριστόδημο.

Ο Αριστόδημος περνάει όλες τις τρικυμίες της ζωής, τον προδίδουν η μητέρα του, η γυναίκα, οι φίλοι του, η ίδια του η πόλη, χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του, ωστόσο παρά τον «πόλεμο» που δέχεται, δεν το βάζει κάτω, παρόλο που λυγίζει και πληγώνεται, αλλά τελικά νικάει βρίσκοντας τον ήρωα μέσα του και την προσωπική του ευτυχία.

 

Κ.Κ. Θα ήθελα να μας αποκαλύψετε αν ετοιμάζετε κάποιο βιβλίο και αν ναι, τι πρέπει να περιμένουμε;

 

Α.Α. Από τις εκδόσεις Οξύ θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο η νουβέλα Η Νύχτα που Άλλαξε ο Κόσμος. Ένα ψυχολογικό θρίλερ μέσω του οποίου ο αναγνώστης καταδύεται στο μυαλό του θύτη και του θύματος.

 

Κ.Κ. Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντώνης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Άλτενα της Γερμανίας, αλλά μεγάλωσε στην Δράμα. Αποφοίτησε από την σχολή Φυσικοθεραπείας του Βελιγραδίου. Εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά ειδικού τύπου Άβατον, Μυστική Ελλάδα και Nimbus, ενώ το 2003 οργάνωσε την παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς Άγνωστες Πύλες που προβλήθηκε στην ΕΤ3.

Με κείμενά του έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά βιβλία και εργάστηκε ως επιμελητής σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Προσωπικά του βιβλία είναι οι ιστορικές μελέτες Δελφοί: Οι Πολιτικοί Σχεδιασμοί του Ιερατείου και Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων, που κυκλοφόρησαν το 2006. Το 2009 εκδόθηκε το ιστορικό του μυθιστόρημα ο Λύκος της Σπάρτης και το 2010 το Εκστρατεία στην Έρημο, τα οποία κυκλοφορούν από το 2013 στην Ιταλία. Το 2015 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο Δαιμόνιος Βάκχος που το συνέγραψε με την Αγγελική Ράδου, ενώ την ίδια χρονιά εκδόθηκε στις ΗΠΑ το βιβλίο του Νεκρονομικόν, το Χειρόγραφο των Νεκρών, το οποίο κυκλοφορεί από τον Απρίλιο του 2018 και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Οξύ. Επίσης από τις εκδόσεις Οξύ επανακυκλοφορεί ο Λύκος της Σπάρτης από τον Μάιο του 2021, ενώ τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησε από την εφημερίδα το Βήμα το βιβλίο

Τα 100 γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα από το 1821 έως σήμερα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 22:00

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online