Οι Ταλιμπάν δεν θα πρέπει να μείνουν χωρίς λογοδοσία για τις πράξεις τους

lifespeed.gr


Γιώργος Α. Παπανδρεου

 

 

 

Όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ έδειξε πόσο ασταθής και εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλά και χειροτέρευσε περαιτέρω τις συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους απελπισμένους Αφγανούς που χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
H διαδικασία της εκκένωσης πρέπει να συνεχιστεί μετά το τέλος Αυγούστου για να μη μείνουν ευάλωτα άτομα πίσω. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, γυναίκες και άνδρες που υποστηρίζουν μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.
Το μέλλον τους εξαρτάται από τη διεθνή αλληλεγγύη.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει επίσης άμεσα να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη ανθρωπιστική κρίση. Αυτό δεν συνεπάγεται μια αναγνώριση του νέου καθεστώτος. Κρίσιμο είναι, να δοθεί στον ΟΗΕ η απαραίτητη υποστήριξη για να υλοποιήσει ανεμπόδιστα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καίριο και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την διεθνή αντιμετώπιση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών έχει ύψιστη σημασία, όπως και η προστασία των μειονοτήτων που απειλούνται. Οι Ταλιμπάν δεν θα πρέπει να μείνουν χωρίς λογοδοσία για τις πράξεις τους. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η πολυμερής συνεργασία ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα πίεσης, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης σε σημαντικές πηγές χρηματοδότησης όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Σε αυτό το πνεύμα, ο ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εσωτερικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον Αφγανικό λαό, τις Αφγανές γυναίκες σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες.
Ας δείξουμε την αλληλεγγύη μας πριν είναι αργά.
 
29.8.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online