Μικρές στιγμές από την Ιστορία της Τ/Ο: Η πτώση του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη στην ΥΕΝΕΔ και στην Τ/Ο

Μαντάς Κώστας

Κώστας Μαντάς

 

 

 

 

 

Τα πάντα στην ΥΕΝΕΔ είχαν μια μονοτονία. Στην ουσία ήταν μια στρατιωτική υπηρεσία όπου επικεφαλής σε κάθε διεύθυνση ήταν στρατιωτικός. Έναν μήνα πριν από την πτώση περίπου του Παπαδόπουλου στις 25/11/1973, εμφανίστηκε ξαφνικά στην ΥΕΝΕΔ ένας συνταγματάρχης, ο οποίος δεν είχε διοριστεί σε κάποια θέση, αλλά τριγύριζε στα τμήματα ρωτώντας από δω κι από κει διάφορα.

Τότε ήμουνα στα βίντεο και ήρθε σ’ εμάς ρωτώντας απανωτά τι κάνετε εδώ, τι είναι εδώ, τι προσφέρει αυτό το τμήμα και γιατί είσαστε τρεις, είστε απαραίτητοι και οι τρεις και άλλες τέτοιες ερωτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν τον βλέπαμε, όχι μόνο σε μας αλλά και σε οποιοδήποτε τμήμα, βάζαμε τα γέλια και λέγαμε μια άσχημη κουβέντα. Κάθε μέρα λοιπόν, αυτός γύριζε και από δυο τμήματα, τίποτε άλλο δεν έκανε, ερχόταν και καθόταν 20 λεπτά, έβλεπε τι δουλεύαμε, ρωτούσε τα πάντα και έφευγε.

Στις 25 Νοεμβρίου 1973 στις 12 η ώρα το βράδυ, επτά ημέρες μετά το Πολυτεχνείο όταν ο Ιωαννίδης έκανε το κίνημα, ο συγκεκριμένος συνταγματάρχης πήγε στην πύλη της ΥΕΝΕΔ και είπε: «Από αυτή τη στιγμή είμαι ο διοικητής σας, δώστε μου την κατάσταση ονομάτων», γιατί πάντα υπήρχε μια κατάσταση στην πύλη στην οποία υπογράφαμε μπαίνοντας. Είδε την κατάσταση και άρχισε να διαγράφει ονόματα, όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο αλλά για τη μείωση του προσωπικού, ας πούμε στο βίντεο είχαμε βάρδια τέσσερα άτομα κι αυτός πίστευε ότι το πρόγραμμα μπορούσε να βγει και με τρία. Τα ίδια και για τις κάμερες, ήταν έξι οπερατέρ, γιατί πιθανόν να δούλευαν και στο δεύτερο στούντιο, δε χρειάζονταν σύμφωνα μ’ αυτόν παραπάνω από τρεις.

Έτσι έγιναν όλα εκεί κι ο πολιτικός φύλακας της πύλης μάς ανακοίνωσε και ποιοι εργαζόμασταν την επομένη, οπότε καταλάβαμε ότι ο συνταγματάρχης ήταν εκείνος που διέταζε πια και γι’ αυτό τον λόγο το προηγούμενο διάστημα έκανε εκείνες τις επισκέψεις στα τμήματα.

 
5ασ121.jpg
 
 

Θυμάμαι ότι την ίδια ημέρα στα βίντεο μάς ήρθε μια κατάσταση ηθοποιών, τραγουδιστών, πολιτικών και διαφόρων ανθρώπων που είχαν εκπομπές στην τηλεόραση, με την επισήμανση ότι εάν υπάρχει έστω κι ένας από αυτούς σε κάποια εκπομπή, η εκπομπή θα κόβεται. Οπότε ο ένας από τους τρεις μας που εργαζόμασταν στη βάρδια έπρεπε να βάζει στα βίντεο την ταινία και να διαβάζει τα ονόματα για να δει αν υπήρχε κάποιος από αυτούς που είχαν απαγορευτεί. Αν υπήρχε, αυτομάτως η εκπομπή κοβόταν.

Βέβαια εκείνη τη μέρα είχαμε πολλά δημοτικά τραγούδια, πολλά εμβατήρια, πολλά πράγματα που ακούγαμε για πρώτη φορά και δε μπορούσαμε να καταλάβουμε τι γίνεται, οπότε πέρασε η ημέρα με φόρτο. Μετά ομαλοποιήθηκαν λίγο τα πράγματα. Άλλαξε η επιτροπή ελέγχου, γιατί πάντα υπήρχε μια επιτροπή ελέγχου των σήριαλ. Ήρθαν καινούργιοι άνθρωποι από τον στρατό, συνταξιούχοι, οι οποίοι ελέγχανε και αν βλέπανε ένα όνομα από εκείνη την κατάσταση, αυτομάτως η εκπομπή ολόκληρη κοβόταν στη ροή προγράμματος, γιατί η ροή γινόταν από το στούντιο, αφού τότε δεν υπήρχε δωμάτιο ροής με κομπιούτερ κτλ.

Η εκπομπή γινότανε σ’ ένα από τα δυο στούντιο και συνήθως από το β στούντιο που ήταν και το μικρότερο, το στούντιο των ειδήσεων. Εκεί τις πρώτες μέρες βρισκόταν πάντα ένας αξιωματικός που επέβλεπε τα πάντα και θυμάμαι μια στιγμή είχε έρθει ένας και άφησε επάνω στη μίξη το πιστόλι του, οπότε πετάγεται ένας πολύ γνωστός σκηνοθέτης, επειδή το πιστόλι ήταν εντελώς τυχαία στραμμένο προς αυτόν και του λέει «πειράζει να το στρίψω» και ο αξιωματικός του λέει «όχι», αλλά ο σκηνοθέτης γύρισε το πιστόλι προς την άλλη πλευρά με μεγάλη προσοχή.

Ένα σχετικό επεισόδιο έγινε και όταν ξεκίνησε το κίνημα στην Κύπρο. Με το μαθεύτηκαν τα νέα άρχισαν μερικοί αξιωματικοί να πανηγυρίζουν, λέγοντας ότι «τον φάγαμε τον Μούσκο», εννοώντας τον Μακάριο, οπότε κάποια στιγμή ο τότε διευθυντής των ειδήσεων, αν θυμάμαι καλά ήταν ο Κώστας ο Σισμάνης, γυρίζει σοβαρός στον αξιωματικό και του λέει παρουσία πολλών συναδέλφων: «όταν αντιληφθείτε τι κάνατε θα είναι αργά για όλους μας». Μετά από χρόνια ένας γνωστός μου αντιστασιακός μου είπε ότι ο Κώστας Σισμάνης ήταν αντιστασιακός και ήταν στην ίδια οργάνωση....

Κώστας Μαντάς
Συνταξιούχος της ΕΡΤ

5.9.2021

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 21:26

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online