Μουσική (και εικόνα) για την ψηφιακή εποχή...

lifespeed.gr


Κωνσταντίνος Α. Λυγνός

 

 

 

Όταν το 1999 ξεκίνησα να δουλεύω τη μουσική για την παράσταση του Φάουστ από το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου έπιανα πάλι το νήμα με το χώρο της μουσικής τεχνολογίας που είχα αφήσει κάπου στα μέσα του 1980 όταν έφτιαξα τα τελευταία μου ηλεκτρονικά κομμάτια. Στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει ο χώρος και οι δυνατότητες που έδινε είχαν μεταμορφωθεί. Με την ψηφιακή τεχνολογία -συχνα μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού- μπορούσαν να γίνουν πράγματα που απλώς ήταν αδύνατα την εποχή των πρώτων synthesizers και των μαγνητοφώνων με τις μπομπίνες. Στο κομμάτι που παρουσιάζω εδώ ο ήχος προέρχεται από επεξεργασμένη ζωντανή ηχογράφηση στην οποία έχει γίνει προσθήκη ενός ρυθμού από drums.

Κάτι τέτοιο είναι σχετικά εύκολο να γίνει. Δείχνει όμως και το βασικότερο χαρακτηριστικό της νέας εποχής που είναι η σχεδόν πλήρης κατάργηση του διαχωρισμού ανάμεσα στα φυσικά όργανα και τον «ηλεκτρονικό» ήχο. Η αλήθεια είναι πως τα πρώτα χρόνια η διαφορά ανάμεσα στα ψηφιακά και τα κανονικά όργανα ακόμα ακουγόταν. (Προσπαθούσαμε να το κρύψουμε με διάφορα «κόλπα»). Σήμερα πια είναι πολλές οι φορές που ακούγοντας το κομμάτι ενός φίλου στο YouTube δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν παίζεται από μουσικούς ή έχει φτιαχτεί στον υπολογιστή.

Όλα τα παραπάνω είναι σε μεγάλο βαθμό μία εξέλιξη από αυτού που προϋπήρχε. Η πιο μεγάλη όμως αλλαγή της ψηφιακής εποχής βρίσκεται στον τρόπο που ακούμε και στις δυνατότητες που έχουμε. Έμαθα το YouTube κάνοντας αναρτήσεις των κομματιών μου, όμως σύντομα άρχισα να ακούω (και να βλέπω), ένα σωρό ήδη μουσικής πολλά από τα οποία δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν.

Τα νέα μέσα δημιουργούν νέες δυνατότητες. Στις δορυφορικές συνδέσεις του Τρίτου έχω ακούσει νέα μουσική από τη Σκανδιναβία και διάφορα φεστιβάλ. Πολλές φορές έχω σκεφτεί τον Μάνο Χατζιδάκι που το ’50 μάζευε στο σπίτι του τους τότε νέους μουσικούς και τους έπαιζε τους δίσκους που είχε φέρει από το εξωτερικό. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πει πως εκεί ήταν που για πρώτη φορά άκουσαν Σοστακόβιτς, νέα αμερικάνικη και γαλλική μουσική ή Στραβίνσκι. 

Η πρώτη μου ανάρτηση ήταν ένα video από συναυλία. Όταν λίγο καιρό μετά έφτασε τα 450 views σκέφτηκα με έκπληξη ότι ήδη είχε ξεπεράσει τρεις φορές το κοινό που το είχε ακούσει ζωντανά. 

Η εικόνα είναι μία επιπλέον ιστορία… Ήδη μέσω της τηλεόρασης η εικόνα από καιρό είχε γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μετάδοσης. Υπάρχουν πλατφόρμες όπως το SoundCloud που έχουν μόνο μουσική. Κάποιοι συνάδελφοι το προτιμούν γιατί λένε ότι έχει καλύτερη ποιότητα ήχου. Πιστεύω ότι αυτό λίγη σημασία έχει καθώς από πολύ θα ακούσει ο κάθε ακροατής μας είναι άγνωστο. 

Προσωπικά μου αρέσει να φτιάχνω τα video που συνοδεύουν τις αναρτήσεις μου. Ακόμα και αν έτσι χρειάζεται περισσότερος καιρός για να ολοκληρωθεί η ανάρτηση. Επίσης πιστεύω πως αν το οπτικό υλικό γίνει με έξυπνο τρόπο βοηθά στο να αναδείξει και τη μουσική.

Φτάσαμε σε αυτή την (πρώτη) παρουσίαση λοιπόν! Καλώς σας βρήκα…

Ένα κομμάτι για κουαρτέτο σαξοφώνων, με ένα πλήρως χορογραφημένο video που «ταξιδεύει» σε πολλά μέρη. Ο ήχος προέρχεται από επεξεργασμένη ηχογράφηση ζωντανής συναυλίας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών που έγινε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το 2012. Παίζει το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Acroama του Στάθη Μαυρομμάτη. Στην αρχική ηχογράφηση έχει γίνει προσθήκη ενός ρυθμού από drums.

Καλή (οπτική) ακρόαση λοιπόν…

 

Κωνσταντίνος Α. Λυγνός

λυχνος3.jpg

 

 

 

Ασχολείται για πρώτη φορά με την μουσική στις αρχές του ’60 όταν παίρνει μαθήματα κιθάρας, μαθαίνει πιάνο μόνος του και συμμετέχει σε rock συγκροτήματα. Το 1969 γράφεται στο Ελληνικό Ωδείο και παίρνει το Πτυχίο Ωδικής το 1971, ενώ παράλληλα μελετά ιδιωτικά με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και κάνει μαθήματα πιάνου με την Χ. Τόμπρα. Την ίδια εποχή μελέτησε Βυζαντινή και Δημοτική μουσική με τον Μ. Φ. Δραγούμη και δούλεψε στο νεοσύστατο Ελληνικό Εργαστήρι Ηλεκτρονικής Μουσικής με τον  Στέφανο Βασιλειάδη. Παρουσίασε ηλεκτροακουστικά κομμάτια και το 1974 έγινε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Σύγχρονης Μουσικής (Ε.Ε.ΣΥ.Μ).

Από το  1975 ως το 1976, εργάστηκε δημοσιογραφικά δημοσιεύοντας άρθρα, κριτικές, και συνεντεύξεις και καλύπτοντας εκτενώς την επιστροφή του Ιάννη Ξενάκη στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 1976, γράφτηκε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Σύνθεσης  (Post-Graduate Composition Course) του Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο. Κατά την παραμονή του στη Βρετανία εργάστηκε στο Ηλεκτροακουστικό Εγραστήρι του Morley College, έγινε μέλος της Society for the Promotion of New Music και παρακολούθησε σεμινάρια με τους Witold Lutoslawski και Hans-Werner Henze στο Britten-Pears School of Advanced Musical Studies. Από τέλος του ‘70 αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από το τη διεθνή πρωτοπορία. Το ρεύμα κυριαρχεί ακόμα και στη Βρετανία, κυρίως στον Ακαδημαϊκό χώρο, αν και σε κάπως πιο «ελαφρά» μορφή.  Αποφασίζει να συνεχίσει τη μελέτη μόνος του.

Επίστρεφοντας στην Αθήνα το 1990  γράφει αυτό που θεωρεί «Έργο 1»: Έναν κύκλο τραγουδιών σε αγγλική γλώσσα με ελληνική θεματογραφία: A Baker’S Dozen of Greek Songs (στα ελληνικά Η Δωδεκάδα του Φούρναρή). Χάρη σε αυτό γνωρίζεται με τον Θόδωρο Αντωνίου και γίνεται μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το 1993. Από το 1996 και για δύο χρόνια υπήρξε μουσικός συντονιστής του British Graduates Society. Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας Καλλιτεχνική Εστία Συνθετών (Κ.Ε.ΣΥ.) και συνεργάτης του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) Από το 2003 και για 12 χρόνια ήταν Εκδότης του περιοδικού της ΕΕΜ «μουσικής ΠΟΛΥΤΟΝΟν».

Έχει γράψει μουσική για ορχήστρα, διάφορα είδη συνόλων, πιάνο, κιθάρα και σόλο ορχηστρικά όργανα. Στα φωνητικά του έργα περιλαμβάνονται μία σκηνική καντάτα και δύο μιούζικάλ. Ένα σε αγγλική γλώσσα βασισμένο στην «Λυσιστράτη» και ένα πάνω στον Πινόκιο, μουσικό θέατρο, χορωδιακά, κύκλοι τραγουδιών και τραγούδια.

Έχει γράψει επίσης ηλεκτροακουστική μουσική, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο και παιδικό θέατρο. Ασχολήθηκε με διασκευές και μεταγραφές Ελληνικών τραγουδιών. Έχει γράψει και αρκετά τραγούδια.

Έχει πάρει παραγγελίες από το Βρετανικό Συμβούλιο, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ελληνική Ραδιοφωνία, διάφορα Φεστιβάλ, καθώς και από εκτελεστές στην Ελλάδα, τη Βρετανία και την Ιταλία. Συνεργάστηκε με το «Αμφι-θέατρο» και τον Σ. Α. Ευαγγελάτο, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και τον βιολιστη Γιώργο Δεμερτζή, τον σαξοφωνίστα Στάθη Μαυρομμάτη, τους πιανίστες Τίτο Γουβέλη και Μιχάλη Δημόπουλο, την τσεμπαλίστρια Γιούλη Βεντούρα και την σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη.

 Κωνσταντίνος Α. Λυγνός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 09:12

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online