Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ; ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΥΟ ΕΚ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

lifespeed.gr


Γιώργος Μοίρας πολυτεχνίτης

 

 

 

Οι πρόσφατες αυξήσεις αγαθών πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης στην χώρα μας φαίνεται ότι είναι ένα κάθε άλλο παρά μεμονωμένο και τοπικό φαινόμενο καθώς στην παγκόσμια οικονομία έχει παρουσιαστεί το πιο ισχυρό πληθωριστικό βαρομετρικό πεδίο των τελευταίων δεκαετιών.

Στις ΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2020 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (‘καλάθι νοικοκυράς’) αυξήθηκε κατά 5,4 %, ποσοστό που είναι το εδώ και 13 χρόνια, ενώ υπάρχουν και φωνές που μιλάνε για μια πληθωριστική καταστροφή τύπου δεκαετίας του ’70.

Κάποιοι θεωρούν ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται εκεί, επειδή το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έβαλε πολύ χρήμα στα πορτοφόλια των χτυπημένων από την πανδημία την ίδια ώρα που τα πιο εύπορα νοικοκυριά ετοιμάζονταν να ξοδέψουν τις μεγάλες αποταμιεύσεις που έκαναν εξ ανάγκης από την ίδια αιτία και όταν η οικονομία δεν μπορεί να παράγει αρκετά αγαθά για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, οι τιμές ανεβαίνουν.

Όμως καθώς είναι κοινώς αποδεκτό ότι όταν η αμερικανική οικονομία φταρνίζεται η παγκόσμια παθαίνει πνευμονία (ενώ την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Covid-19) η κατάσταση είναι ρευστή.

Ρωτήσαμε μερικούς από τους πλέον διακεκριμένους ειδικούς της χώρας μας να μας εξηγήσουν το δυνατόν πιο εύληπτα και συνοπτικά τί συμβαίνει και τί μπορεί να συμβεί και μας απάντησαν.

ΜΠΗΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ο πληθωρισμός αναμενόταν από κάποια χρόνια. Στην πραγματικότητα, με τους οικονομολόγους που συμμερίζονται τις ίδιες αναλυτικές προσεγγίσεις με μένα αντιμετωπίζαμε την πρόκληση και δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε πως είναι δυνατό οι κεντρικές τράπεζες να εκδίδουν τόσο χαρτονόμισμα κα να μην παρατηρείται πληθωρισμός. Αν δεν είχε προκύψει η πανδημία να μαζευτεί η κατανάλωση, ο πληθωρισμός θα είχε ξεσπάσει νωρίτερα και θα ήταν πιο υψηλός. Ο πληθωρισμός είναι μόνιμος γιατί όταν, ξεκινήσουν οι πληθωριστικές προσδοκίες, από την βιβλιογραφία γνωρίζουμε ότι η διαδικασία καθίσταται ανεξέλεγκτη. Ο πληθωρισμός δημιουργείται από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Τα δεινά του πληθωρισμού, σε συνδυασμό τώρα και με τα μηδενικά επιτόκια, μόνο οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες τα υποεκτιμούν. Ροκανίζουν τις αποταμιεύσεις γενικά, στρεβλώνουν το πληροφοριακό περιεχόμενο των τιμών και υποκινούν επενδύσεις σε μη αναγκαίες δραστηριότητες, βαθαίνουν την φτώχεια μεταξύ των συνταξιούχων, κλπ. Ο θεός να βάλλει το χέρι του. Η τρέχουσα κομματική αντιπροσωπευτική δημοκρατία υποκρίνεται ότι με το χαρτονόμισμα μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, και αυτή η υποκρισία στο μακρύ χρόνο έχει τεράστιο κόστος και τον κίνδυνο για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα μια νέας ανοικτής αυτή τη φορά χρεοκοπίας.

 

2ΖΧ50.jpg

 

ΜΑΡΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ο πληθωρισμός είναι πληθωρισμός προσφοράς και όχι ζήτησης όπως ακούστηκε, και θα θίξει όλες τις χώρες, αλλά με διαφορετική ένταση. Οι λιγότερο δυναμικές (π.χ. Ελλάδα) θα δουν υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των τιμών. Αλλά εδώ βέβαια υπάρχουν όρια που ορίζονται από τις πιέσεις που ασκεί το ενιαίο νόμισμα. Δεν είμαστε στο 1970-80, όπου ο τριπλάσιος τότε πληθωρισμός της Ελλάδας σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης αντιμετωπιζόταν με την απαξίωση της δραχμής. Ο πληθωρισμός της περιόδου μας συνδέεται κυρίως με την αύξηση της τιμής της ενέργειας και των μεταφορικών, με την έλλειψη κάποιων αγροτικών προϊόντων λόγω καιρικών συνθηκών και στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να «ρεφάρουν» τις απώλειες του παρελθόντος λόγω καθίζησης της ζήτησης εξαιτίας του Covid. Θυμίζει λίγο την ενεργειακή κρίση του 1970, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι παροδικό γιατί τα δεδομένα σήμερα δεν είναι ίδια με εκείνα της ενεργειακής κρίσης του 1970. Τί διάρκεια μπορεί να έχει και ποια ένταση; Όλα εξαρτώνται από την προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα, στο κατά πόσο λόγου χάριν θα εξακολουθήσει η άνοδος των τιμών της ενέργειας και στο κατά πόσο η αγορά θα βρει γρήγορα τους παλιούς ρυθμούς της.

 

2.10.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online