Πολιτισμός και “συμπόνια”

Κατερίνα Καράμπελα

Κοινωνικό

 

 

 

 

 

 

 

 Κάποτε ρώτησαν μια αρχαιολόγο που έκανε μια σπουδαία ανασκαφή, πως φαίνεται το πρώτο ίχνος πολιτισμού σε αυτή την αποικία χιλιάδες χρόνια πριν;

Θα περίμενε κάποιος να απαντήσει ότι φαίνεται από κάποιο εργαλείο ή από ένα έργο σκαλισμένο στον βράχο.

Η αρχαιολόγος απάντησε, ότι κατάλαβε το στάδιο του πολιτισμού, από ένα μηριαίο οστό που ήταν σπασμένο και φαίνεται ότι είχε ιαθεί. Συνεχίζοντας είπε ότι αυτό σημαίνει ότι κάποιος φρόντισε τον άνθρωπο μέχρι να γίνει καλά, από μόνος του δεν θα μπορούσε να κυνηγήσει, να φάει, να ξεδιψάσει άρα ήταν καταδικασμένος σε θάνατο.

Το πρώτο ίχνος πολιτισμού είναι η συμπόνια.

Ακόμα και με την λογική αν το δούμε προχωρώντας η ανθρώπινη νοημοσύνη στα βάθη των αιώνων η εξέλιξη ήταν “ραγδαία” για να φτάσουμε στο σήμερα.

Συν-πόνο, συν-αισθάνομαι, συν-πάσχω μας φέρνουν (ενστικτωδώς) κοντά σε δικά μας βιώματα ή σε μια κατάσταση που μπορεί να βρεθούμε οι ίδιοι , (εκτός από τα συναισθήματα) όλο αυτό βιολογικά δείχνει μια βαθύτερη ανάγκη για επιβίωση όχι μόνο την δική μας αλλά και των συνανθρώπων μας.

Η συμπόνια καλύπτει την ανάγκη του ανθρώπου για την δική του περαιτέρω ή μελλοντική περίθαλψη αν το δούμε σε “πρωτόγονη” μορφή.

Έτσι λοιπόν είναι ηθική και πολιτισμική κατάκτηση η δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν άτομα που ζουν εξαρτημένα από τους άλλους και άλλα που περιστασιακά έχουν ανάγκη βοήθειας, ακόμα και αν δεν υπάρχει κανείς από το κοντινό του περιβάλλον να το βοηθήσει, η κοινωνία πρέπει να το αναλάβει αυτό ως καθήκον αλλά και ως αξία !

9.10.21

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 09:50

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online