Ο ΚΩΣΤΑΣ

lifespeed.gr


Δ.Πετρόπουλος Κ.Μαντάς Δ.Πετρόπουλος Κ.Μαντάς

Δημήτρης Πετρόπουλος    Σκηνοθέτης - Ηθοποιός

 

Κανονικά δεν θάπρεπε να γράψω για τον Κώστα. Εδώ και χρόνια με παινεύει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Για χίλιους λόγους. Άσε που μ’αγαπάει κιόλας. Αν πω καλά κανένας δεν θα με πιστέψει. Όλοι θα λένε από μέσα τους…΄΄Κόψε κάτι, κόψε κάτι… ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και… τέτοια. Άσε μας τώρα!΄΄.

Εντάξει λοιπόν, θα πω μόνο κακά για να διαφυλάξω την αξιοπιστία μου. Το αποφάσισα. Έλα όμως που έχω σπάσει το κεφάλι μου να βρω αρνητικά  και δεν τα καταφέρνω. Προφανώς θα υπάρχουν. Ουδείς τέλειος και τα λοιπά. Εγώ πάντως δεν τάχω εντοπίσει. 

Εδώ οφείλω να ομολογήσω πως δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να διακρίνω τα τρωτά του - τα δικά μου φαίνονται σχεδόν αμέσως. Υπάρχει όμως μια εξήγηση, πάντα υπάρχει. Αυτό που μας συνέδεσε από την πρώτη στιγμή ως τα σήμερα ήταν ο στόχος, ο κοινός μας στόχος. Επικεντρωνόμαστε σ’ αυτόν. Η διαπροσωπική μας σχέση προέκυψε. 

Συναντηθήκαμε ως εκπαιδευτές σκηνοθετών σε δημόσια ΙΕΚ, πριν πολλά-πολλά χρόνια. Το βασικό μάθημα της ειδικότητας ήτανε φυσικά η σκηνοθεσία. Αυτό σήμαινε περισσότερες ώρες συγκριτικά με τα άλλα μαθήματα και ώρες εργαστηρίου για πρακτικές εφαρμογές της θεωρητικής κατάρτισης. 

Ο Κώστας με τεράστια εμπειρία πίσω από την κάμερα – που εγώ δεν είχα, παρά τους τυπικούς τίτλους σπουδών και την προϋπηρεσία μου ως ηθοποιός – δεν μπορούσε να πιστέψει, παραπλανημένος από την αγαπησιάρικη σχέση που είχα με τους καταρτιζόμενους, πόσο ανεπαρκής αισθανόμουν – και ήμουν. Παρά την αφοσίωσή μου και την αδιάλειπτη προσπάθεια να καλύψω τα κενά τίποτα δεν μου επέτρεπε να χαλαρώσω ούτε στιγμή. Μόνον η παρουσία του Κώστα με ανακούφιζε λιγάκι γιατί συμπλήρωνε τα δικά μου κενά. Ήταν, βλέπεις, της πιάτσας. Του το οφείλω κι ας μην το πιστεύει.

Δεν ήταν όμως αυτό που μας έφερε κοντά – από την πλευρά μου τουλάχιστον. Μετά το τέλος της συνεργασίας μας έτυχε να αντιληφθώ με πόση ενεργητικότητα και δοτικότητα προσπαθούσε να εντάξει τους απόφοιτους σε όσα επαγγελματικά περιβάλλοντα είχε ο ίδιος πρόσβαση και γνωριμίες. Και ήταν αρκετά - ιδίως τις πριν από τα μνημόνια εποχές. Έτσι οι καταρτιζόμενοι, πέραν του όποιου μεροκάματου, αποκτούσαν εμπειρία που τους επέτρεπε προοδευτικά να διεκδικήσουν βελτιώσεις της επαγγελματικής τους ενασχόλησης. 

Δεν ξέρω αν σας κάνει την ίδια εντύπωση που έκανε σε μένα αυτή του η στάση  απέναντι στους πρώην μαθητές του. Για μένα μόνον έτσι ολοκληρώνεται ο ρόλος του εκπαιδευτή σε διαδικασίες κατάρτισης όπου ο στόχος είναι, πέραν της θεωρητικής συγκρότησης,  η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.  Δεν θα υποστήριζα το ίδιο για τις γενικές σπουδές ή την σε βάθος θεωρητική κατεύθυνση, αλλά ο λόγος ύπαρξης των ΙΕΚ είναι θεσμικά κυρίως αυτός.  

Ο Κώστας, οφείλω να παραδεχτώ, εκτός από την δυναμική καλή του διάθεση για προσφορά, είχε και… άκρες. Στη μακρά επαγγελματική του διαδρομή είχε συνεργαστεί και συναντήσει σχεδόν τους πάντες. Μη βιαστείτε όμως να συμπεράνετε πως η συνθήκη αυτή είναι αναγκαία και ικανή. Ξέρουμε όλοι καλά πως ένα σωρό κόσμος μπορεί να είναι χρήσιμος σε κάτι ή σε κάποιον αλλά…δεν είναι.

Ο Κώστας δεν αποσύρθηκε ποτέ από την κοινωνική δράση και την ιδιότητα του χρήσιμου πολίτη. Όταν οι άμεσες επαγγελματικές του υποχρεώσεις περιορίστηκαν τις αντικατέστησε χωρίς χρονοτριβή με άλλες. Κι αυτό μας έφερε ξανά κοντά με μια άλλη μορφή συνεργασίας. Στο πολιτιστικό κέντρο της Δροσιάς οργανώνει με τους συνεργάτες του κάθε εβδομάδα προβολές επιλεγμένων ταινιών που συνοδεύονται από ανάλογη παρουσίαση και σχετική συζήτηση ώστε να πιάνει τόπο η επικοινωνία με το έργο και τους δημιουργούς οι οποίοι, όταν οι ταινίες είναι ελληνικές, συχνά παρίστανται και συμμετέχουν στη διαδικασία.

Και δεν αρκείται ούτε σ’αυτό. Παλεύει να δημιουργήσει ακόμη και στην Αλόννησο, που έχει το εξοχικό του, πολιτιστικές δράσεις για ντόπιους και παραθεριστές παρά την έλλειψη υποδομών. Και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρει. Αν όχι ο ίδιος, όλο και κάποιον θα εμπνεύσει η ακατάβλητη μαχητικότητά του.

Παρέα με τον Κώστα δεν κάνουμε συχνά. Κι έτσι δεν κουβεντιάζουμε περί ανέμων και υδάτων. Για μια σειρά από θέματα δεν ξέρω τις απόψεις του. Εκείνος ξέρει τις δικές μου μέσα από τα άρθρα που του στέλνω. Από τις αντιδράσεις και τα σχόλιά του τον μαθαίνω καί γω. Πάντα καλοπρόθετος και υποστηρικτικός. Σας τόπα εξαρχής. Είμαστε φίλοι. Μιλάει η καρδιά και η εκτίμηση.

 Και κάτι τελευταίο που για μένα μετράει ιδιαίτερα. Δεν τον άκουσα ποτέ να μιλάει άσχημα για κάποιον από όσους έχει ζήσει από κοντά. Πολιτικούς και υψηλά ιστάμενους, διακεκριμένους καλλιτέχνες και παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, κάθε καρυδιάς καρύδι. Και δεν το κάνει από λεπτότητα. Απλά πιστεύει – κι αυτό είναι κατ’ εμέ το μυστικό του – πως από τον καθένα υπάρχει πάντοτε κάτι καλό να πάρεις. Κι αυτό κάνει. Ανεκτίμητο χάρισμα.

Α, ναι ! Ο Κώστας έχει φυσικά και επώνυμο. Μαντάς. Κώστας Μαντάς.

Υ.Γ. Μαντάς ήταν και το δικό μου επώνυμο στην ΄΄Παρακαμπτήριο΄΄, μια παλιά σειρά της ΕΤ1. Συμπτώσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online