ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ μαζί με τον Δημήτρη Λαζάρου

Κατερίνα Καράμπελα

Κατερίνα Καράμπελα Συνέντευξη

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσφατα επισκέφτηκα μία ομαδική εικαστική έκθεση στην Κηφισιά σε ένα φωτεινό και φιλόξενο χώρο στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ. Εδρεύει και λειτουργεί σε ακίνητο στο κέντρο της Κηφισιάς (Κασσαβέτη 18), σε ένα χαρακτηριστικό κτίριο του αρχιτέκτονα Μ. Όρρου, κατασκευή του 1970.

Εκεί ήταν ο κύριος Δημήτρης Λαζάρου, που είναι ο διοργανωτής που μας ξενάγησε στον χώρο παρουσιάζοντας τους εικαστικούς που συμμετέχουν με έργα τους στην ομαδική έκθεση «ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ».

Το κάθε δημιούργημα είχε κάτι ξεχωριστό ενώ παράλληλα εύκολα μπορεί κάποιος να αφήσει την φαντασία του να διεισδύσει στους πίνακες που απλώνονταν μπροστά του και να βρει ένα κομμάτι του εαυτού του.

Βρήκα την ευκαιρία να κάνω μερικές ερωτήσεις στο κ. Δημήτρη Λαζάρου.

K.K.: Είστε αυτό που λέμε λάτρης της τέχνης; Πως αποφασίσατε να ασχολείστε με τέτοιους είδους εκδηλώσεις;

Δημ. Λαζάρου: Ξεκινώντας από το γεγονός ότι είμαι εκπαιδευτικός, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας η ΤΕΧΝΗ, εάν θέλουμε να υπάρχει παιδεία και να εξελίσσεται παράλληλα στη ζωή μας από τα παιδικά μας ήδη χρόνια. Όμως το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να χτίσεις μέσα σου όλα αυτά που η Τέχνη σε καλεί να μάθεις και φυσικά συνεχώς μαθαίνεις. Ξεκινώντας λοιπόν το 2013 με την προώθηση της ατομικής έκθεσης φίλου μου εικαστικού και στη συνέχεια με την οργάνωση της πρώτης ομαδικής έκθεσης, θεωρώ ότι ακόμη μαθαίνω και προσπαθώ να παρουσιάζω όσο το δυνατόν γίνεται ακόμη καλύτερες ομαδικές εκθέσεις με έργα σύγχρονων αξιόλογων εικαστικών.

 

Κ.Κ.: Περάσαμε όλοι ένα δύσκολο χειμώνα που μας απομόνωσε από τον κόσμο της τέχνης. Αυτές οι όμορφες “μαζώξεις” σε τέτοιους χώρους μας είχαν λείψει. Πως βίωσαν οι ζωγράφοι αυτή την απομόνωση από το κοινό τους; Από όσο σας έχουν εκφράσει, ίσως αυτή η “απομόνωση” τελικά να ήταν πολύ δημιουργική!

 

Δημ. Λαζάρου: Οι εικαστικοί γενικότερα δεν παύουν να είναι δημιουργικοί. Όντας άνθρωποι, φυσικά μπορεί να επηρεαστούν όσον αφορά την παραγωγή έργων είτε αρνητικά είτε θετικά, όμως θεωρώ ότι η έμπνευση τους έχει πάντα σταθερότητα στην αποτύπωσή της εποχής που διανύουμε σε έργα που δεν είναι μόνο Τέχνη, αλλά στο μακρινό μέλλον θα είναι και πηγές για την Ιστορία, μια και υπό διαφορετικό εικαστικό βλέμμα αποτυπώνουν την εποχή, τις συνθήκες της και την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

K.K.: Ας έρθουμε σε αυτή την έκθεση που έχει πάρει σάρκα και οστά. Η ονομασία της συλλογικής αυτής δουλειά λέγετε ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ! Γιατί; Τι προσδίδει ο τίτλος σε σχέση με αυτά που θα δει ο επισκέπτης;

 

 

16νμ95.jpg

 

 

Δημ. Λαζάρου: Το γεγονός ότι ένα από τις πιο σημαντικές σταθερές ζωής αυτού του τόπου που ιστορικά έχει περάσει πολλά, είναι η ΘΑΛΑΣΣΑ. Είναι η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ που τον έθρεψε και τον θρέφει αιώνες τώρα, που του έδωσε ήττες αλλά και ιστορικές νίκες που αποτέλεσαν το προπύργιο της ανεξαρτησίας του. Φυσικά εννοώ τη ναυμαχία του Ναυαρίνο!!! Του έδωσε τη δύναμη, ξεκινώντας από τη ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, να ταξιδεύει και να υποκλίνονται παγκόσμια στη ναυτοσύνη του. Όλα αυτά μπορεί να δει όποιος επισκεφτεί την έκθεση που παρουσιάζεται στο εμβληματικό περιβάλλον του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή που της αξίζει.

 

K.K.: Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να βρεθούν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις μετά από τόσο καιρό απουσίας; Πότε τελειώνει αυτή η έκθεση; Επίσης έχετε να μας ανακοινώσετε κάποια άλλη διοργάνωση στο άμεσο μέλλον;

Δημ. Λαζάρου: Έδειξαν ήδη ότι έχουν ανάγκη να «ξαναζήσουν» στην κανονικότητα και να επισκέπτονται ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι θετικές κριτικές – εντυπώσεις και η υψηλή επισκεψιμότητα μάς έδωσε τη χαρά να παραταθεί η έκθεση έως το Σάββατο 27 Νοεμβρίου. Παράλληλα έχω οργανώσει και παρουσιάζεται ήδη στον ιστορικό χώρο του ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ στην καρδιά της Αθήνας, το Κολωνάκι (πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, δίπλα στην τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ) μια έκθεση που είναι αφιερωμένη στη ΓΥΝΑΙΚΑ και ονομάζεται «ΕΡ-ΩΣ ΓΥΝΑΙΚΑ, Ανίκητος, Αριστοκρατικό και Υπέροχος». Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται έως το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, οπότε η εικαστική βόλτα μπορεί να ξεκινά από την καρδιά της Αθήνας και να φτάνει έως την καρδιά των Βορείων Προαστίων, την Κηφισιά.

Μόλις τελειώσει η έκθεση – αφιέρωμα στη ΓΥΝΑΙΚΑ, ακολουθεί μια έκθεση – ΘΕΣΜΟΣ που την οργανώνω τα τελευταία χρόνια και έχει τον τίτλο ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ. Πρόκειται για μια ομαδική εικαστική έκθεση που περιλαμβάνει και εικαστικό κόσμημα και αφορά έργα μικρών διαστάσεων, μικρούς θησαυρούς Τέχνης αξιόλογων σύγχρονων εικαστικών. Θα παρουσιαστεί στον ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ που ήδη αναφέραμε από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που κι εσείς η ίδια είστε ακόμη ένας άνθρωπος που στηρίζετε την τέχνη και τους εικαστικούς που εξακολουθούν να δημιουργούν και να δίνουν με τα έργα τους τη σημαντικότητα στη σύγχρονη Ελληνική εικαστική σκηνή που της αξίζει. Θα ήθελα λοιπόν να σας αποκαλύψω τέλος ότι τιμώντας τους, ευελπιστώ στην υλοποίηση και έκδοση ενός πολυτελούς τόμου με αναφορά σε σύγχρονους εικαστικούς και τα έργα τους σε συνεργασία με γνωστό εκδοτικό οίκο.

Θέλω να σημειώσω τέλος ότι οι ημέρες και ώρες λειτουργίας στους δύο χώρους έχουν ως εξής:

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Τρίτη έως Σάββατο: 11π.μ. έως 6μ.μ.

Κυριακή και Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΑ

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τετάρτης): 5 – 9μ.μ.

Σάββατο: 12 – 4μ.μ.

Τετάρτη και Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Κ.Κ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, σας εύχομαι καλή συνέχεια …...

 

 

 

16.11.21

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 14:59

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online