Ανδρέας Ζαχαράτος: «…μια μέρα ένα πέταγμα Αετού»

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας που θα λάβει χώρα στη γκαλερί iFocus Ακαδημίας 57 και Ιπποκράτους 13 στην Αθήνα, επικοινωνήσαμε με τον βραβευμένο και εξαιρετικό φωτογράφο κύριο Ανδρέα Ζαχαράτο, θέτοντάς του τις παρακάτω ερωτήσεις .

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 29 Νοεμβρίου 2021 στις 18:0Ο και η διάρκεια αυτής μέχρι  8 Δεκεμβρίου 2021. 

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την άμεση ανταπόκριση στην υλοποίηση της συνέντευξης αυτής .

 

Α.Κ: Μιλήστε μας για το τελευταίο φωτογραφικό έργο σας με τίτλο “…μια μέρα ένα πέταγμα αετού”, το οποίο θα λάβει χώρα στην γκαλερί iFocus στην Αθήνα από 29/11 έως 8/12-2021.

Α.Ζ: Κατ΄ αρχήν κυρία Κοντόζογλου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη με αφορμή τη νέα μου έκθεση .
Όπως και τα προηγούμενα φωτογραφικά  μου έργα (THE GREEK ICON /JAZZ MOMENTS/
 MANI by Stone & Time /Sweet speak of Nature /The other Greece /This Land this beauty), που έχω παρουσιάσει από το 1994 έως σήμερα, έτσι και το …μια μέρα ένα πέταγμα Αετού, αναφέρεται στη ζωή των απλών ανθρώπων από την οποία εμπνέομαι και τους οποίους υπηρετώ με την τέχνη της φωτογραφίας. Αυτή λοιπόν την ζωή την συνάντησα μία χειμωνιάτικη ημέρα κάτω από την σκιά του Πάρνωνα να εορτάζει με όλη την ψυχή της το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, ένα έθιμο χαράς, μέθης, σάτιρας και τρέλας, μέχρις εσχάτων, ένα έθιμο απογείωσης της ψυχής, μιας ακόμα μέρας μακριά από τον θάνατο .
Δεν έχασα την ευκαιρία να παρασυρθώ από τους εορτάζοντες, από τα παιδιά, από τους αετούς και τις καλούμπες, από τα στρωμένα με ταραμοσαλάτες και λαγάνες τραπέζια και να αφεθώ μέσα από το σκόπευτρο της Leica μου σε ένα ντοκιμαντερίστικο κυνήγι αυτής της κλιμακωτής έκφρασης, από νωρίς το πρωί έως το βράδυ, καταναλώνοντας 16 καρούλια Α/Μ φιλμ .

 

Α.Κ: Τι συνθέτει το σύνολο των φωτογραφιών σε αυτή την έκθεση φωτογραφίας σας;

Α.Ζ: Το βλέμμα μου πάνω στο έθιμο της Καθαρής Δευτέρας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τους συγκεκριμένους θιασώτες αποκωδικοποιημένο στα καρέ των  16 Α/Μ φιλμ, πιστεύω ότι συνθέτει ένα παραμύθι, ένα οδοιπορικό μιας και μόνο ημέρας, πολύτιμη οπτική παρακαταθήκη, κληρονομιά καλλιτεχνική και λαογραφική συνάμα.

Α.Κ: Γιατί επιλέξατε να δουλέψετε με αναλογική μηχανή και όλες οι φωτογραφίες είναι σε ασπρόμαυρους τόνους;

Α.Ζ: Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την εποχή, το 1999 δηλαδή, η ψηφιακή φωτογραφική τεχνολογία ήταν στα σπάργανα και όλος αυτός ο τεχνολογικός φωτογραφικός ορυμαγδός δεν είχε επηρεάσει την ζωή και τέχνη μας όπως στις μέρες μας. Η ζωή μας όπως και η έκφραση μέσω της φωτογραφικής τέχνης ήταν ευτυχώς αναλογική. Εάν τώρα, σήμερα, είχα ένα τέτοιο φωτογραφικό έργο να δημιουργήσω θα κατέφευγα πάλι στο αναλογικό μέσο και στους Α/Μ τόνους .
Η εξήγηση  είναι απλή, θα αντιμετώπιζα το συγκεκριμένο θέμα ως μία ιστορία που έρχεται από παλιά, που λειτουργεί με αρχέτυπα βαθιά ριζωμένα στον κάθε έναν μας και το φωτοευαίσθητο υλικό (φιλμ) και οι ασπρόμαυροι τόνοι θα ανέσυραν από τον κάθε θεατή και φυσικά από εμένα την ουσία του δρώμενου όπως γιορτάζεται τα τελευταία 60 χρόνια από μια οικογένεια, τους Ντουμαίους, στον συγκεκριμένο τόπο στον Πάρνωνα. 

 

Α.Κ :Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε και να αποτυπώσετε με τον φωτογραφικό σας φακό τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας το 1999;

Α.Ζ: Είχα ακούσει για τον εορτασμό του εθίμου και την όλη ιεροτελεστία που λάμβανε χώρα, από τον φίλο, γνωστό στιχουργό και σκηνοθέτη Κυριάκο Ντούμο, του οποίου αποδέχτηκα την πρόσκληση το 1999 να συνεορτάσουμε παρέα την Καθαρή Δευτέρα στα Τριπόταμα Αρκαδίας.
Δεν σας κρύβω ότι με το μυαλό μου έφτιαχνα τις εικόνες, τις οποίες θα έβλεπα εκείνη τη συννεφιασμένη χειμωνιάτικη Δευτέρα. Αλλά αυτό που συνάντησα όταν έφτασα νωρίς το πρωί στην αυλή του εορτασμού ήταν ένα καλογραμμένο σενάριο που ξεδιπλωνόταν μπροστά μου. Σύντομα παράβλεψα τους χαλβάδες και τις ταραμοσαλάτες και όπως γράφει στον πρόλογο της έκδοσης και της έκθεσης ο Κυριάκος Ντούμος, “τα έβαλα με τους αετούς, τις ουρές και τις καλούμπες…” και αποτύπωσα ένα έθιμο, ένα γνήσιο πανηγύρι, να γιορτάζεται με όλη τη ψυχή και όλον τον αυθορμητισμό των ανθρώπων, τόσο φυσικά και τόσο αληθινά.  
Γιατί, αυτό είναι τέχνη…

Χωρίς να χαλάς τίποτα από τη φυσική ομορφιά

        και την αλήθεια, να την ομορφαίνεις ακόμα πιο πολύ.  

        Και να την αφήνεις να πετάξει ψηλά στον ουρανό.

        Όπως τούτο το πέταγμα του αετού.
  

 27νμ6.jpg

 

 

Α.Κ: Γιατί μετά από τόσα χρόνια αποφασίσατε να εμφανίσετε αυτή τη δουλειά σας τώρα και όχι εκείνη τη χρονική περίοδο που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες;

 

Α.Ζ: Ένα φωτογραφικό έργο που δεν είναι παραγγελία, δηλαδή προϊόν οικονομικής συναλλαγής, περνάει από διάφορες φάσεις. Ο χρόνος βοηθάει το έργο το ίδιο και τον καλλιτέχνη φωτογράφο να ωριμάσει, να σκεφτεί το σύνολο του έργου και να προσδιορίσει τον εαυτό του μέσα από το συγκεκριμένο η όποιο έργο έχει δημιουργήσει.
Ο καλλιτέχνης φωτογράφος έρχεται και επανέρχεται ανά χρονικά διαστήματα αξιολογώντας την δημιουργική του παραγωγή και τον εαυτό του συνάμα.
Και έρχεται μία στιγμή, θα την έλεγα μαγική, που το έργο … σου ζητά να εκτεθεί στα μάτια του κοινού. Και ιδού …
Έτσι λειτουργώ .

Με εκτίμηση
Ανδρέας Ζαχαράτος
Φωτογράφος /Διευθυντής Φωτογραφίας

 

      

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Ζαχαράτο:

Γεννημένος στην Αθήνα  εργάζεται ως Διευθυντής Φωτογραφίας από  1985 έως σήμερα σε κινηματογράφο και τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε ). Ασχολείται με την   καλλιτεχνική  Φωτογραφία  από το 1978  και έχει πραγματοποιήσει  32 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις φωτογραφικές ενότητες
…μια μέρα ένα πέταγμα αετού -
THE GREEK ICON- JAZZ MOMENTS - MANI BY STONE & TIME - SWEET SPEAK OF NATURE- THE OTHER GREECE - THIS LAND THIS BEAUTY.
Από το 1985- -2006 μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής λέσχης LEICA .
Έχει συμμετάσχει ως Διευθυντής Φωτογραφίας  ταινιών τεκμηρίωσης  σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και εξωτερικό.
Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς  φωτογραφίας σε Ελλάδα & εξωτερικό.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ /ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ
…μια μέρα ένα πέταγμα αετού  εκδόσεις ΤΟΠΟΣ  2021  ISBN: 978-960-499-359-8
  The GREEK ICON  εκδόσεις ΤΟΠΟΣ  2018 ISBN: 978-960-499-262-1
  JAZZ MOMENTS  εκδόσεις ΤΟΠΟΣ 2015  ISBN: 978-960-499-161-7
  ΜΑΝΗ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ & ΧΡΟΝΟ  εκδόσεις ΔΕΣΜΟΣ 2014. ISBN: 978-618-5046-09-5

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
2007  Βραβείο Φωτογραφίας στο   1ο   Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ  Χαλκίδας,  για την ταινία  Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ , σε Σκηνοθεσία Ηλία Ιωσηφίδη.
2007  ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΙΟ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Έγχρωμης φωτ/φίας της  Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας.
2006  ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΙΟ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό  Α/Μ φωτογραφίας  της  Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας.
2001    4η θέση &Τιμητική διάκριση στον Παγκόσμιο  διαγωνισμό της FIAP,  με θέμα ”EARTH 2000”.
1997   Βραβείο στον Παγκόσμιο Φωτογραφικό Διαγωνισμό της UNESCO, με θέμα τον Παρθενώνα, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
1996    Α’  Βραβείο στο Διεθνές Φωτογραφικό Σαλόνι ROLLEI club της Μεγάλης Βρετανίας.
1990  Α’ Πανευρωπαϊκό βραβείο φωτογραφίας των Υπουργείων Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

                                                                                                                                                       

Αριστέα Κοντόζογλου 

Δημοσιογράφος 

 

27.11.2021

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online