ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

lifespeed.gr


νέα κακοκαιρία αρχίζει από την Κυριακή το βράδυ

 

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Κυριακής 15 Ιανουαρίου, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, σε περιοχές που ήδη αυτά έχουν εμφανιστεί. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί πως η κακοκαιρία θα έχει δυο πρόσωπα, καθώς στα Νότια θα έχουμε βροχές και καταιγίδες, ενώ στα Βόρεια χιονοπτώσεις.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις ωστόσο, αυτές θα σημειωθούν και στη Νότια Ελλάδα, σε περιοχές όμως από τα 600μετρα υψόμετρο και πάνω. Σε όλες όμως τις περιοχές της χώρας θα είναι πυκνές. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συγκεκριμένη κακοκαιρία, θα πρέπει να βάλουμε στο μικροσκόπιο αυτή τη φορά, κάθε περιοχή της χώρας ξεχωριστά, καθώς υπάρχει ποικιλία φαινομένων, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα.

Τα καιρικά φαινόμενα θα συνοδεύονται από θυελλώδεις Νοτιοανατολικούς ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Δεν αποκλείεται στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, να εμφανιστούν υδροστρόβιλοι ή ακόμη και ανεμοστρόβιλοι σε ηπειρωτικές περιοχές της Νότιας Ελλάδας, κυρίως στην Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και του Νότιου Ιονίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στα Νότια θα ανέβει λίγο.

ΔΕΛΤΙΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι πυκνές και θα δημιουργήσουν προβλήματα στις μετακινήσεις. Αναλυτικότερα, η χώρα θα επηρεαστεί ως εξής από τις επερχόμενες χιονοπτώσεις:

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ:  Σε περιοχές από τα 700 μέτρα και πάνω.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς από τα 900 μέτρα και πάνω, στην Ανατολική Στερεά από τα 1.100 μέτρα και πάνω και στην Κεντρική Στερεά από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς να αποκλείεται λίγο χαμηλότερα στα Βορειότερα τμήματα.

ΕΥΒΟΙΑ: Σε περιοχές από τα 1.000 μέτρα και πάνω.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Σε όλες τις πεδινές περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Θεσσαλίας, ενώ στην Ανατολική Θεσσαλία σε περιοχές από τα 400 μέτρα και πάνω.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε όλες τις πεδινές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Ανατολική Μακεδονία, από τα 150 μέτρα και πάνω.

ΘΡΑΚΗ: Σε όλες τις περιοχές από τα 250 – 300 μέτρα και πάνω, χωρίς να αποκλείεται και λίγο χαμηλότερα, στο εσωτερικό κυρίως της Θράκης και του Ν. Έβρου.

ΗΠΕΙΡΟ: Σε περιοχές από τα 400 μέτρα και πάνω.

ΙΟΝΙΟ: Σε περιοχές του Βόρειου Ιονίου από τα 700 μέτρα και πάνω.

ΑΙΓΑΙΟ – ΚΡΗΤΗ: Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κάτοικοι των ορεινών και ημιορεινών της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, καθώς και των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν χιονιά με μεγάλη χρονική διάρκεια, τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και παρατεταμένες. Θα ξεκινήσουν από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.

Το ύψος του χιονιού στις παραπάνω περιοχές από την κακοκαιρία που προηγήθηκε, είναι παρά πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα οι νέες χιονοπτώσεις που έρχονται, να εντείνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή. Φροντίστε να προμηθευτείτε με τρόφιμα και νερό, ενώ καλό είναι να μεριμνήσετε για την ασφάλεια των ζώων και την τροφοδοσία τους με τροφή και νερό. Σε αντίθετη περίπτωση, κατεβάστε τα ζώα από τα βουνά.

ΔΕΛΤΙΟ ΒΡΟΧΩΝ – ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ - ΑΝΕΜΩΝ

Σε όλα τα πεδινά της χώρας, θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων, με εξαίρεση τις περιοχές όπου αναμένονται χιονοπτώσεις, όπως αναφέρονται παραπάνω. Στην Εύβοια, την Κρήτη και την Στερεά Ελλάδα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι βροχές θα πέσουν με ένταση και θα έχουν διάρκεια, προκαλώντας το γρήγορο λιώσιμο του χιονιού, οπότε και πιθανόν να προκληθούν πλημμύρες. Καταιγίδες αναμένονται στα παραθαλάσσια τμήματα, καθώς και χαλαζοπτώσεις. Σε στεριά και θάλασσα, θα επικρατήσουν θυελλώδεις Νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 – 9 μποφόρ. Πιθανά προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. 

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας / xalazi

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online