Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ ισχυρότατα μέτρα κατά της Τουρκίας

lifespeed.gr


Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

 

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και στον Δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά ο κ. Δένδιας δήλωσε:

 

¨Όλοι μας είμαστε εξαιρετικά θλιμμένοι γι' αυτή την απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Υπερβαίνει πράγματι τα εσκαμμένα, αναιρεί ακόμη και την παράδοση της ίδιας της χώρας του -πρέπει να θυμίσω ότι η απόφαση να γίνει Μουσεία η Αγία Σοφία, ήταν απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934- και γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της. Αυτή είναι η αλήθεια.

Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι η Κύπρος, είναι η Λιβύη, είναι η Αίγυπτος. Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα, μα κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Πρέπει όμως να υπογραμμίσω και έναν κίνδυνο τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε. Ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.

Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι βεβαίως ένα κομμάτι της καρδιάς του, όμως στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου και ο διάλογος και οι απαιτήσεις μας από την παγκόσμια κοινότητα, πρέπει να αφορούν την παγκόσμια σημασία του μνημείου, όχι μόνο την τεράστια συναισθηματική του αξία στην καρδιά του Ελληνισμού.
Θα ήταν παγίδα να το θεωρήσουμε ελληνοτουρκική διαφορά και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να πέσουμε σε αυτήν¨

 

Μιλώντας για τα προβλήματα με την Τουρκία ο κ.Δένδιας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας:

 

 ¨Τη Δευτέρα, αύριο στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας¨ και συνέχισε:

Εγώ θα πάω αύριο το πρωί, θα φύγω χάραμα από την Αθήνα, μαζί με το Νίκο Χριστοδουλίδη τον Κύπριο Υπουργό που θα πάμε στις Βρυξέλλες και πριν από τη Σύνοδο έχουμε συνάντηση – σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, να είμαστε εξηγημένοι. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες. Θα αναφερθώ στην Αγία Σοφία γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα. Αλλά πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, να υπάρξει πρωτοβουλία της Ένωσης, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας.

 

 

12.7.2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online