Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis. Ανακοίνωση ΥΠ ΕΞ για την νέα παράνομη τουρκική Navtex

lifespeed.gr


Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

 

 


Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περίπου  10 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού,συμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στρατιωτικες πηγές ισχυρίζονται  ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθώς η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10' το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Στην περιοχή βρίσκονται και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Στο ΓΕΕΘΑ, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες υπαξιωματικών και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και δεν εγκρίνονται νέες

Η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πηγή της ΕΕ στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».

Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

 

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την νέα παράνομη τουρκική Navtex

<<Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.
Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.
Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.
Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.>>

 

10.8.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 20:48

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr