6ο Οικονομικό Φόρουμ- ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου: οι Έλληνες που μάχονταν για την ανεξαρτησία αναζητούσαν έμπνευση από την Ευρώπη – ακριβώς όπως η Ευρώπη είχε εμπνευσθεί από τις αξίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας

Αριστέα Κοντόζογλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αποσπάσματα από την ομιλία της :

"Με ιδιαίτερη χαρά ανοίγω σήμερα τις εργασίες του 6ου κατά σειρά Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ενός θεσμού που προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον, με διακεκριμένες συμμετοχές και υψηλού επιπέδου συζητήσεις.
Η φετινή διοργάνωση, η οποία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, πραγματοποιείται όχι στον φυσικό της χώρο, τους Δελφούς, αλλά υβριδικά, με σημαντικό ποσοστό φυσικής παρουσίας των ομιλητών. Σηματοδοτεί έτσι την αρχή εξόδου από τις συνθήκες των αναγκαίων περιορισμών που επέβαλε η πανδημία. Η Ελλάδα σταδιακά και προσεκτικά επιστρέφει στην κανονικότητα, μαζί με την ταχεία επέκταση του προγράμματος των εμβολιασμών.
Η Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν οδήγησε μόνο στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αλλά αποτελεί και ένα οικουμενικής σημασίας γεγονός, αφού σήμανε το ξεκίνημα της επιστροφής της Ελλάδας σε μια Ευρώπη, που η ίδια προσδιόριζε την αρχαία Ελλάδα ως ιστορική της κοιτίδα.

Επανάσταση εμπνεύσθηκε από τις εθνικές και φιλελεύθερες επαναστάσεις της εποχής της και ήταν η πρώτη επιτυχής εθνική επανάσταση στην Ευρώπη."

Έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία και τους αγώνες ανεξαρτησίας των Ελλήνων και κατέληξε:

Φέτος είναι για την Ελλάδα μια διπλή επέτειος. Γιορτάζουμε, εκτός από τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, και τα 40 χρόνια που η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο αυτές επέτειοι συνέχονται σε ένα ενιαίο ιστορικό αφήγημα.
Όχι μόνο διότι οι Έλληνες που μάχονταν για την ανεξαρτησία αναζητούσαν έμπνευση από την Ευρώπη – ακριβώς όπως η Ευρώπη είχε εμπνευσθεί από τις αξίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Όχι μόνο διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε στην εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και λειτούργησε μακροπρόθεσμα ως καταλύτης θεσμικού εκσυγχρονισμού και κοινωνικής προόδου. Ούτε μόνο διότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παγίωσε την γεωστρατηγική ένταξη της Ελλάδας στη Δύση. Αλλά και διότι στον σύγχρονο κόσμο της ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης, η ισότιμη συμμετοχή σε μια ισχυρή ένωση προηγμένων κρατών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δημιουργία συνθηκών συλλογικής ευρωπαϊκής αυτονομίας, ολοκληρώνει το ιστορικό εγχείρημα της εθνικής ανεξαρτησίας που ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια.
Ποιο μπορεί να είναι το σημερινό αφήγημα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας, που εμπνέει τις νέες γενιές φιλελλήνων για να συνδέσουν τη ζωή τους με την Ελλάδα και να αγαπήσουν αυτόν τον τόπο;
Ένα έθνος προσηλωμένο στη διεθνή νομιμότητα και στα έργα της ειρήνης, που πέρασε πολλά αλλά στάθηκε πάντοτε και με συνέπεια στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Μια ρωμαλέα φιλελεύθερη δημοκρατία, που βίωσε δεινές κρίσεις αλλά άντεξε και βγήκε ακόμα πιο δυνατή. Μια οικονομία που δοκιμάστηκε σκληρά αλλά προσαρμόστηκε, μεταρρυθμίζεται και πραγματοποιεί ένα άλμα ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, φιλοδοξώντας να καταστεί διεθνής επενδυτικός προορισμός. Μια χώρα με μακρά ιστορία, ζωντανό πολιτισμό, μοναδική φυσική ομορφιά. Με έναν λαό που υπέμεινε πολλές δυσκολίες, ανοίχτηκε στον κόσμο με εξωστρέφεια, και δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών".

  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 13:52

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online