Αλ. Τσίπρας: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης και άμεσα οι αποζημιώσεις για τους σεισμόπληκτους

lifespeed.gr


Κώστας Μεσηνέζης

 

 

 

Πρώτος σταθμός του κ. Τσίπρα  στο Ηράκλειο είναι το Αρκαλοχώρι, ο οποίος συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μανώλη Φραγκάκη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε τον κεντρικό δρόμο του Αρκαλοχωρίου και συνομίλησε με καταστηματάρχες ενώ ενημερώθηκε και για τις πολλές ζημιές που έχουν υποστεί.

 

Οi κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι εξέφρασαν  στο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα τα παράπονά τους και ζήτησαν λύσεις στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το ΦΕΚ και σύμφωνα με το οποίο κάποιοι σεισμόπληκτοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα.

 

Μεραξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα έκτακτο εισόδημα για όλους εκείνους τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που πλέον έχουν βρεθεί χωρίς εργασίας, εξαιτίας του σεισμού.

 Aλέξης Τσίπρας συνομίλησε και με μαθητές της περιοχής οι οποίοι ζήτησαν να κάνουν μάθημα σε σχολικές αίθουσες. "Αυτό θα το διεκδικήσουμε μαζί" τους απάντησε ενώ οι μαθητές του επέδωσαν και την επιστολή που απέστειλαν στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

 

Στη  συνέχεια ο Αλέξης Τσι[ρας επισκεφθηκε το Χουμέρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και τις Μελέσσες του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, όπου συνομίλησε με πληγέντες που ζουν σε σκηνές.

Στις 14:30 όπως ανακοινώθηκε ξεκίνησε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να αποσυρθεί το νέο ΦΕΚ, που, όπως ενημερώθηκε από τους πολίτες, «επί της ουσίας αναιρεί το περιεχόμενο των αποζημιώσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση».

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να μην ερημώσει μία περιοχή που έως πρόσφατα είχε έντονη οικονομική δραστηριότητα», διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την κυβέρνηση να εκπονήσει ισχυρό τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ενημερώθηκε και από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, τόνισε:

«Πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα των πολιτών. Ήρθα μερικές μέρες μετά τον σεισμό γιατί τις πρώτες μέρες λίγα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν. Ήρθα τώρα και αυτό που θα κάνουμε είναι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της, να μη γίνει το ίδιο με το Δαμάσι που οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμο και το θέμα με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζόμενους της περιοχής, που δεν έχουν πλέον εισόδημα, και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για εισόδημα έκτακτης ανάγκης.

Η πολιτεία πρέπει να σκύψει, ουσιαστικά, δίπλα στους κατοίκους «και όχι να κάνει πέρασμα για τσικουδιά. Θα δώσουμε μάχη για να μην ερημώσει η περιοχή», πρόσθεσε, μιλώντας για «ολιστικό σχέδιο» αποκατάστασης των ζημιών

 

Μάλιστα σε ανάρτησή του αναφέρει: 

«Να μην γίνει το Αρκαλοχώρι σαν το Δαμάσι - Εισόδημα έκτακτης ανάγκης, άμεσα οι αποζημιώσεις για τους σεισμόπληκτους, μέριμνα για τους μαθητές

Το κρίσιμο για τη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και όλων των άλλων χωριών στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους και να μην ερημώσουν. Αρκετές μέρες μετά το σεισμό οι περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών είναι μη κατοικήσιμες.

Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της. Να μην γίνει το ίδιο που έγινε με το Δαμάσι, όπου οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά.

Το νέο ΦΕΚ, που στην πραγματικότητα αναιρεί τις αποζημιώσεις που αρχικά οι σεισμόπληκτοι δικαιούνται, πρέπει να αναιρεθεί. Και η αρχική εκτίμηση, της αποκατάστασης όλων των κατοικιών και των επιχειρήσεων πρέπει να ισχύσει.

Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πια δυνατότητα για εισόδημα. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, για τους εργαζόμενους και μικρούς - μεσαίους επιχειρηματίες, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα.

Πρέπει να γίνει ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών, ενδεχομένως και νέας ρυμοτόμησης στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου, με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων οικιών σε άλλους χώρους, ενδεχομένως δίπλα στην περιοχή που έχει υποστεί αυτές τις ζημιές.

Είναι εύλογο και αυτονόητο το αίτημα των μαθητών, κυρίως της Γ' Λυκείου, να μην κάνουν φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τηλεκπαίδευση. Να ολοκληρώσουν δηλαδή το Λύκειο χωρίς να έχουν κάνει μαθήματα δια ζώσης. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και για άλλες σεισμόπληκτες περιοχές σε σχέση με τη μοριοδότησή τους για την είσοδο στα πανεπιστήμια.Και για όλα τα παιδιά της περιοχής θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα διά ζώσης μαθημάτων, ακόμα και σε οικίσκους για ένα διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ανθρώπων και της καθημερινότητάς τους, όχι ένα απλό πέρασμα, μια τσικουδιά και μετά να τους ξαναδεί μετά από ένα - ενάμισι χρόνο. Το κύριο για την περιοχή είναι να μην εγκαταλειφθεί και να μην ερημώσει. Και θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να το καταφέρουμε». 

 13.10.2021

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online