Η Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, στην Ιερουσαλήμ.

lifespeed.gr


Κ.Μ

 

 

 

Το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, στην Ιερουσαλήμ, 7 Δεκεμβρίου 2021

 

 

Εμείς, οι Naftali Bennett, Πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, και Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2021 στην Ιερουσαλήμ, και συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, προκειμένου να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντα και να συνεργαστούμε για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί ένα κέντρο κοινών συμφερόντων που συνδέουν την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Οι κοινές μας αξίες παρέχουν μια σταθερή και διαρκή βάση για την εταιρική μας σχέση, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Χαιρετίσαμε τον διορισμό του Μόνιμου Γραμματέα της Μόνιμης Γραμματείας για τους Τριμερείς Μηχανισμούς, ο οποίος θα συμβάλει στη βελτίωση του συντονισμού στους διάφορους τομείς συνεργασίας μας και θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μας.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ αντιπροσωπεύουν μια μοναδική ιστορική αλλαγή στην περιοχή και παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεών μας με τις χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής. Για τον σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε την πρώτη από τις συναντήσεις της Πάφου, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεσμευόμαστε να διευρύνουμε το πεδίο της συνεργασίας μας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που συμμερίζονται τις ίδιες πεποιθήσεις και στόχους. Μια διπλωματία που κτίζει γέφυρες είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.

Η συνεργασία αυτή έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε έναν νέο συνασπισμό που θα βασίζεται σε κοινούς στόχους περιφερειακής σταθερότητας για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ριζοσπαστικοποίησης και της προώθησης των οικονομικών συμφερόντων. Το πλαίσιο συνεργασίας «3+1» με τις ΗΠΑ καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσβλέπουμε στην εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό τον σχεδιασμό της συμμετοχής των ΗΠΑ, στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο, σε μία από τις επόμενες συναντήσεις μας, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της ισχυρής υποστήριξης που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στην εταιρική μας σχέση. 

Εξετάζουμε την ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού, ο οποίος περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντική-βιομηχανική συνεργασία.

Εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη στήριξή μας στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση, η οποία θα επανενώνει το νησί, στη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, όχι μόνο θα ήταν επωφελής για το λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά και θα συνέβαλλε σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, μέσω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.

Καταδικάζουμε σθεναρά και απερίφραστα όλες τις μορφές τρομοκρατίας, καθώς και την υποκίνηση σε βίαιες πράξεις και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να περιορίσει την κυκλοφορία τρομοκρατών και ξένων μαχητών, να περιορίσει την παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οντότητες και να καταπολεμήσει την εξάπλωση του εξτρεμισμού. Μας προβληματίζουν οι αυτοί που χορηγούν και χρηματοδοτούν μισθοφόρους σε διάφορα θέατρα συγκρούσεων. Η εξάπλωση των οπλικών συστημάτων ακριβείας, καθώς και των μη επανδρωμένων οχημάτων και των πυραύλων κρουζ είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη την οποία είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, τονίζουμε τη σημασία της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι χώρες μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τον ιό COVID-19. Τονίζουμε τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειρογνωμοσύνης, βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογιών, και δεσμευόμαστε να προσφέρουμε αμοιβαία βοήθεια ώστε να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και να ενδυναμωθεί η συνεργασία μας στον τομέα αυτό, προκειμένου να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις μελλοντικές προκλήσεις τέτοιας εμβέλειας στον τομέα της υγείας.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι ο τομέας της  ενέργειας και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελούν σταθερό θεμέλιο για τη συνεργασία στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις αντίστοιχες ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδες. Εκφράζουμε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή αυτή.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, συζητήσαμε τον οικονομικό ρόλο του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και το έργο EastMed Pipeline. Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας σε όλα τα έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Το Φόρουμ EastMed Gas για το φυσικό αέριο, του οποίου την Προεδρία θα αναλάβει η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2022, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία συνεργασίας και διαλόγου για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της περιοχής. Το φόρουμ οικοδομεί στη βάση των φυσικών πόρων της περιοχής για να μετατρέψει τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε καταλύτη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και για να προωθήσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην περιβαλλοντική ατζέντα.

Συμφωνούμε να συνεργαστούμε στενά για την ενίσχυση της συνεργασίας μας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω κοινών έργων, στους τομείς των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, της έρευνας και της ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε την ενεργειακή και ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας μέσω του έργου διασύνδεσης Euro-Asia interconnector, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης διάσκεψης κορυφής COP26 και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο. Αναγνωρίζουμε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε κοινές περιβαλλοντικές προκλήσεις, με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων και της σπατάλης νερού και της προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Υπό το φως των άμεσων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να συνεργαστούμε στο πλαίσιο των σχετικών περιφερειακών πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης και της κυπριακής πρωτοβουλίας για το Συντονισμό της Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να επαναφέρουμε μια ομάδα εργασίας για τα θέματα αυτά.

Επαναλαμβάνουμε την σταθερή προσήλωσή μας στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στην περιοχή μας έχει προκαλέσει πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές που θέτουν προκλήσεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολυμερή, πολύπλευρη δράση.

Είμαστε πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της τριμερούς συνεργασίας μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της, προς όφελος των χωρών και των λαών μας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής. 

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

 

 

8.12.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online