Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TRT.Τουρκίας: Ο Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

lifespeed.gr


Επιμέλεια Κ.Μ

 

 

 

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα και μητέρα πατρίδα θα κάνει χωρίς δισταγμό όσα της αναλογούν για να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.

Ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε τελετή εγκαινίων στην Αντάλια αξιολόγησε την επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην ΤΔΒΚ.

Ένα μήνα πριν από την επίσκεψη προκάλεσε την περιέργεια όλου του κόσμου το τι θα κάνει εκεί ο Πρόεδρος Ερντογάν και σε τι είδους δηλώσεις θα προβεί ανέφερε.

Η ρωμαίικη πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να ξεσηκώσουν ολόκληρο τον κόσμο λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα στην ΤΔΒΚ, ανέφερε ο Τσαβούσογλου και υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου ανώτατοι αξιωματούχοι μεταβαίνουν από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ και παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις για την Γιορτή Ειρήνης και Νίκης.

Αυτό είναι μια εθνική υπόθεση, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και ανέφερε τα εξής:

«Ο Πρόεδρος μας πραγματοποίησε αυτήν την επίσκεψη. Ως εγγυήτρια χώρα και μητέρα πατρίδα κάνουμε όσα μας αναλογούν για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ τόσο από την άποψη της Ανατολικής Μεσογείου όσο και από την άποψη των υδρογονανθράκων, και δεν διστάζουμε καθόλου όταν το κάνουμε. Να είναι όλοι σίγουροι ότι δεν διστάσουμε και από εδώ και στο εξής. Δεν θα διστάσουμε με κανέναν τρόπο όταν προστατεύουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα.»

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πραγματοποιήσαν συνάντηση αλληλεγγύης με την Ρωμαίικη Διοίκηση Κύπρου την ίδια μέρα.

Οι ανακοινώσεις σε ότι έχει να κάνει με το κλειστό Μάρας στην ΤΔΒΚ είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε τα παρακάτω:

«Ένα βήμα σχετικά με το κλειστό Μάρας είχε γίνει με την προηγούμενη επίσκεψη μας. Κάποιοι δημόσιοι χώροι άνοιξαν στο κοινό, τώρα ένα μικρό τμήμα του αποστρατιωτικοποιείται και ανοίγει στη χρήση των εκεί ιδιοκτητών περιουσιών. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται το δικαίωμα περιουσίας. Δεν παραβιάζονται ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ούτε και το διεθνές δίκαιο».

Πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις για 53 χρόνια για να λυθεί το ζήτημα αλλά η πλευρά που αποχώρησε κάθε φορά από το τραπέζι ήταν η ρωμαίικη πλευρά, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

πηγή: TRT Τουρκίας

 

23.7.2021

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr