Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TRT ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Αντίδραση ΥΠΕΞ της Τουρκίας στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία

lifespeed.gr


Κ.Μ

 

 

 

Αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην «Έκθεση για την Τουρκία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνεται στο Διευρυνσιακό Πακέτο 2021.

Το υπουργείο αναφέρει τα εξής στη σχετική ανακοίνωση του:

«Απορρίπτουμε να γίνεται ξανά αναφορά στις ασυνεπείς και μεροληπτικές ρωμαίικες/ελληνικές θέσεις, όπως στα προηγούμενα χρόνια, σε θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ.»

«Δεν δεχόμαστε τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις άδικες επικρίσεις με πολιτικά κριτήρια ειδικά στο κεφάλαιο Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι απορρίπτονται οι άδικες και δυσανάλογες διαπιστώσεις σχετικά με το διοικητικό και πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, τα θεμελιώδη δικαιώματα, ορισμένες δικαστικές-διοικητικές αποφάσεις και τον αγώνα που δίνει η Τουρκία ενάντια στην τρομοκρατία, χωρίς να αξιολογηθούν οι ιδιόμορφες συνθήκες της Τουρκίας σε πολλά θέματα που είναι αμφιλεγόμενα ακόμη και για τα κράτη μέλη.

Αυτή η προσέγγιση, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τις απειλές τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η PKK/PYD/YPG, η FETÖ και η ΝΤΑΕΣ, δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό εκτός από το να ευχαριστεί τις ριζοσπαστικές ομάδες στην Ευρώπη που είναι εναντίον της ΕΕ και της Τουρκίας, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει πως παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας για επικαιροποίηση όλων των πτυχών της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, είναι απαράδεκτο η ΕΕ, η οποία στην έκθεση κάνει λόγο μόνο στην πτυχή της μετανάστευσης και επαινώντας την Τουρκία δεν κάνει αναφορά στις δικές της υποχρεώσεις, να θέλει να έχει μια «καθημερινή σχέση συναλλαγών» με την Τουρκία στα πεδία που εξυπηρετούν μόνο τα δικά της συμφέροντα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται επίσης τα εξής:

«Απορρίπτουμε επίσης να γίνεται ξανά αναφορά στην έκθεση στις ασυνεπείς και μεροληπτικές ρωμαίικες/ελληνικές θέσεις, όπως στα προηγούμενα χρόνια, σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και το Κυπριακό, θέματα τα οποία στην ουσία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αν και έχουμε πράξει περισσότερα από όσα μας αναλογούν για την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, μας λυπεί που η ΕΕ επίμονα δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης κάθε αξίωση της Ένωσης να γίνει περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη.»

«Η Τουρκία συνεχίζει με τον πιο σθεναρό τρόπο την στρατηγική της προτίμηση για ένταξη στην ΕΕ. Το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι τα αποφασιστικά βήματα που έχουμε κάνει στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Μεταρρύθμιση του Δικαστικού Συστήματος, του Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Ένταξη στην ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ατζέντας, με πρώτο την κύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα», σημειώνει το υπουργείο.

«Θα είναι προς το συμφέρον όλων εάν η ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά γενικά μας συμφέροντα, θεωρήσει την Τουρκία μια υποψήφια χώρα με την οποία διεξαγάγει διαπραγματεύσεις και όχι ως εταίρο με τον οποίο θα έχει καθημερινή σχέση συναλλαγών, και εκπληρώσει όσα απαιτούνται σύμφωνα με την αρχή οι συμφωνίες είναι τηρητέες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

20.10.2021

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr